2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 13:34
No menu items!

Băsescu despre privatizarea CFR Marfă: “Cred că mai bine se făceau presiuni pe câștigător să vină cu banii”

spot_img

Președintele Traian Băsescu a declarat luni, la Cotroceni, că Guvernul ar trebui să facă presiuni nu pe CSAT, ci pe câștigătorul licitației (Grup Geroviar Român, patronată de Gruia Stoica n.r.) pentru privatizarea pachetului majoritar de acțiuni al CFR Marfă să vină cu banii.

“Vineri a avut loc o ședință CSAT, care s-a desfășurat de o manieră constructivă. Aș vrea să clarific lucrurile din punct de vedere legal, pentru că nu-mi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern și CSAT, cu atât mai mult cu cât CSAT nu are niciun fel de atribuții în validarea unei licitații. Guvernul a presat crearea unui precedent. Cred că mai bine se făceau presiuni pe câștigător să vină cu banii”, a declarat Băsescu.

“CSAT și-a încheiat misiunea pe 5 februarie anul acesta. (…)Oricât aș căuta în Legea CSAT nu pot găsi un articol care să dea dreptul CSAT să avizeze contracte de vânzare-cumpărare de companii. CSAT nu are atributul de a controla Guvernul. Controlul asupra Guvernului îl face Parlamentul. Până la urmă suntem în fața unei chestiuni care vizează asumarea responsabilității”, a completat șeful statului.

Potrivit lui Băsescu, există un calendar pentru privatizarea CFR Marfă. “Dacă domnul prim-ministru vrea ca angajamentele cu FNI și Banca Mondială, dar și licitația să rămână în aer este problema dânsului. Dacă aș fi prim-ministru aș accelera procedurile de privatizare a CFR Marfă. La maximum. (…)Dacă GFR nu vine cu banii și nu acceptă condițiile din strategia de privatizare, Guvernul poate să reia liniștit procedura de privatizare, așa cum este ea înscrisă în acordul cu FMI. Ce este important acum, este ca Guvernul să nu blocheze procedurile, pentru că statul român va plăti dacă Guvernul blochează procedurile (…)Procedura anunța un eșec al privatizării”, a mai spus Traian Băsescu.

“În politică și în funcțiile cele mai înalte în stat, cel mai bun lucru este asumarea, și nu fuga de răspundere. Vă asigur că, dacă ar fi fost responsabilitatea mea, demult luam decizia. Am cerut tuturor structurilor de informații să facă verificări dacă au transmis informații tuturor celor interesați”, a adăugat Băsescu.

Andrei Tudor