3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 20:34
No menu items!

Băsescu: Antonescu a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a simţit nevoia să facă unele clarificări legate de discursul pe care l-a susţinut la Cotroceni luni seara, în prima sa apariţie de după suspendare. În opinia preşedintelui, Antonescu a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept.

“N-am crezut că e nevoie să am o intervenţie atât de rapid. S-a creat o confuzie, un politician gândindu-se că am defăimat statul vorbind despre statul de drept, dar ieri am insistat tocmai pe acest lucru, pe statul de drept. Nu am vorbit decât despre respectarea statului de drept.”, a spus Băsescu, făcând referire la conţinutul raportului MCV.

“Ieri am insistat pe această idee. Sunt formulări în raport care se referă la ANI şi Avocatul Poporului. Însă la capitolul recomandări, se spune clar: cel ma important va fi ca instituţiile esenţiale din România să-şi demonstreze angajamentele faţă de temeliile statului de drept, iar acest lucru presupune adoptarea unor măsuri ale Guvernului şi Parlamentului. La pagina 22 scrie mare “Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar”, a explicat Băsescu.

“Fostul preşedinte interimar n-a citit nici măcar raportul MCV. Ar fi trebuit să fie mult mai atent şi trebuie să ştie că a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept. Din păcate, consecineţele nu le suportă politicieni lispiţi de responsabilitate, le suportă românii”, a spus Băsescu. Cum să nu fiu îngrijorat că la raportul din decembrie riscăm să avem o menţiune că România nu mai respectă criteriile de la Copenhaga? Vă rog să mă credeţi că nu este o declaraţie de presă politicianistă, ci o îngrijorare profundă pentru că sunt convins că dacă nu vom lucra la consolidarea părerii că România s-a schimbat privind respectarea statului de drept riscăm foarte mult, iar românii vor plăti factura iresponsabilităţii politicienilor, a încheiat Băsescu.