vineri, 23 octombrie 2020 - 0:40

Băsescu, acuzat de ASF că a atacat Autoritatea pentru a contracara scandalul Astra

Programele candidaților PNL Buzău la alegerile parlamentare

Candidații organizației județene Buzău a Partidului Națio­nal Liberal au depus, ieri, la Biroul Electoral Județean, dosarele în vederea participării la alegerile parlamentare din 6...

Două localități din Cluj, la un pas de carantina totală

Autoritățile din Cluj propun intrarea în carantină a localităților Sic și Săvădisla, o decizie în acest sens urmând să fie luată joi seara, în...

Revoltă în PSD după ce fiul lui Cristian Popescu Piedone a fost impus pe listele pentru parlamentare

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, vicepreședinte al organizației județene PSD Suceava, s-a declarat revoltat de impunerea de la centru pe un loc eligibil pe...

„Este pandemia secolului. Toate sistemele medicale din lume au clacat”

Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, susține că pandemia va mai dura încă 2 ani, iar soluția pentru a face față crizei...

Basescu_timesnewroman

Președintele Traian Băsescu a încercat să contracareze dezvăluirile legate de Astra Asigurări, societate deținută de miliardarul Dan Adamescu, prin atacuri la adresa conducerii ASF, a transmis vineri Autoritatea.

”Subliniem că Președinția României este beneficiar legal al tuturor informațiilor legate de salarizarea ASF și a informațiilor legate de competențele conducerii ASF și ar fi trebuit să dispună de informațiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la ASTRA. Preşedintele avea toate premizele să facă aceste declarații în orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale și corecte luate de către supraveghetorul național în privința societății ASTRA. Ne exprimăm profundul regret că prin alegerea momentului unei astfel de declarații de către Președintele României, domnul Dan Adamescu a obținut susținere în argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la ASTRA și pentru deciziile pe care dânsul le consideră necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea Președintelui României, care a anunțat că va cere Parlamentului României demiterea conducerii ASF. În plus, domnul Dan Adamescu a anunțat dorința de a ataca în instanță decizia perfect legală și justificată de realitatea financiară constatată de ASF la ASTRA”, se arată în comunicatul ASF.

Comunicatul integral al ASF:

”Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de a extinde urmărirea penală față de domnul Dan Radu Rușanu, Președinte ASF.

Precizăm că nu interpretăm și nu comentăm în vreun fel demersul DNA, instituție a statului român care are datoria să își îndeplinească atribuțiile integral.

Indiferent de declaraţiile politice sau de presiunile mass-media, ASF rămâne consecventă principiilor corectitudinii şi legalităţii pentru care a fost constituită şi îşi propune să nu facă niciun rabat de la activitatea de supraveghere a pieţei asigurărilor. Pentru aceasta considerăm că nicio măsură nu poate fi considerată prea dură în condiţiile în care sancţionează încălcări ale legii şi ale principiilor concurenţiale.

Reafirmăm că pentru ASF singura preocupare în sectorul asigurărilor rămâne protejarea intereselor asiguraţilor şi stabilitatea industriei asigurărilor, sancţionând, atunci când este cazul, orice companie care încalcă normele legale, indiferent de structura acţionariatului, susţinătorii publici şi/sau politici ai acesteia.

ASF va continua să supravegheze intransigent piața asigurărilor. Pentru întărirea acestei afirmații reamintim că în data de 18 februarie 2014, ASF a luat o decizie fără precedent în piața asigurărilor din România, respectând în totalitate legea și acționând ferm în urma neregulilor sesizate la societatea ASTRA, și anume deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială. O ignorare a aspectelor relevate de controlul de la societatea ASTRA ar fi însemnat ca ASF să acționeze împotriva legii, să nu își respecte rolul de autoritate de supraveghere a pieței și să contribuie la distorsiunea gravă a pieței asigurărilor.

ASF reamintește publicului că a luat această decize fără precedent în urma neregulilor constatate la societate ignorând orice presiune, inclusiv amenințările cu demiterea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară.

Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru Președintele României, nici pentru Primul Ministru al Guvernului României şi nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informații și ar fi trebuit să le dețină inclusiv înainte de relevarea lor în presă.

În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informațiilor privind salariile și personalul din ASF, Președintele României sau Primul Ministru al Guvernului României au fost dezinformați, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituțional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014.

Considerăm că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piața asigurărilor, iar pentru demonstrarea acestor afirmații facem următoarele precizări:

1. În data de 20 ianuarie 2014, Autoritatea finalizează controlul de la sediul ASF la societatea ASTRA privind modul în care societatea a îndeplinit planul de măsuri cu termen 31 decembrie 2013.

2. În data de 26 ianuarie 2014, o primă listă cu salarii denaturate din ASF a apărut în spațiul public, la postul B1TV.

3. În această perioadă s-a finalizat controlul la sediul ASTRA și s-au stabilit punctual neregulile în activitatea societății, inclusiv indicii ferme în privința unor fapte infracționale.

4. În data de 7 februarie 2014, ASF a transmis societății ASTRA procesul verbal de control, conform legii. În data de 12 februarie 2014, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observațiile sale.

5. În data de 10 februarie 2014, societatea ASTRA a primit notificarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară că marja de solvabilitate și coeficientul de lichiditate ale societății sunt subunitare. Legea impune Autorității de Supraveghere să deschidă procedura de redresare financiară prin administrare specială în cazul în care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1.

6. În data de 11 februarie 2014, ASF a stabilit data de 18 februarie 2014 pentru ședința Consiliului ASF în care urma să fie analizat raportul Corpului de control și Nota Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiară în privința societății ASTRA.

7. În data de 12 februarie 2014, postul Realitatea TV a deschis un atac fără precedent la adresa Autorității de Supraveghere Financiară, prezentând informații false, denaturate și mincinoase la adresa activității și personalului ASF implicat în constatarea faptelor care au dus la deciziile de sancționare a societății ASTRA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului pentru evalurea modului în care Realitatea TV a înțeles să respecte legile audio-vizualului în acea emisiune.

8. În data de 14 februarie 2014, hotnews.ro a publicat informațiile care i-au fost transmise cu salariile conducerii ASF și ale angajaților ASF. Publicarea informațiilor a condus la o presiune fără precedent la adresa conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, cu 4 zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.

9. În data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea ASTRA.

10. În data de 18 februrarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societății ASTRA, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natură infracțională (confirmarea lor fiind atributul altor instituții ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ‘’o lovitură în stil mafiot’’ și numind conducerea ASF ‘‘incompetentă’’.

11. În data de 19 februarie 2014, un alt atac fără precedent la adresa unei autorități de supraveghere a fost declanșat de către Președintele României, care a denumit instituția ASF – ‘’o cloacă’’ și a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ‘‘incompetentă’’. Subliniem că Președinția României este beneficiar legal al tuturor informațiilor legate de salarizarea ASF și a informațiilor legate de competențele conducerii ASF și ar fi trebuit să dispună de informațiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la ASTRA. Preşedintele avea toate premizele să facă aceste declarații în orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale și corecte luate de către supraveghetorul național în privința societății ASTRA. Ne exprimăm profundul regret că prin alegerea momentului unei astfel de declarații de către Președintele României, domnul Dan Adamescu a obținut susținere în argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la ASTRA și pentru deciziile pe care dânsul le consideră necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea Președintelui României, care a anunțat că va cere Parlamentului României demiterea conducerii ASF. În plus, domnul Dan Adamescu a anunțat dorința de a ataca în instanță decizia perfect legală și justificată de realitatea financiară constatată de ASF la ASTRA. Precizăm că Președinția României, ca beneficiar legal al tuturor informațiilor care i se oferă sau pe care le solicită, ar trebui să manifeste reținere la decizia unei instanțe și implicațiile ei, înainte de pronunțare. ASF consideră inacceptabilă formularea utilizată de către Președintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ la adresa întregii Autorități de Supraveghere Financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va coopera în continuare cu Direcția Națională Anticorupție și încurajează DNA să își îndeplinească integral atribuțiile legale. ASF va pune la dispoziția DNA toate documentele solicitate.

Dorim să reafirmăm apelul că orice referire nepotrivită la adresa ASF, ca instituție, este de natură să prejudicieze și să submineze activități care țin de funcționarea ASF, de supravegherea și controlul exercitat, de rolul independent pe care instiuția ASF îl are pentru stabilitatea pieței financiare non-bancare.

În concluzie, dorim să asigurăm cetăţenii României şi companiile naţionale sau internaționale care activează pe piaţa asigurărilor, că ASF îşi va continua activitatea cu profesionalism, urmărind strict respectarea legii, indiferent de presiunile la care este supusă”.

Comunicatul ASF

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea “imediată” a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este “o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”.

Băsescu a cerut de asemenea Parlamentului “să îşi ia rolul în serios” şi “să cureţe imediat ASF”, organizând un sistem de desemnare a conducerii şi a angajaţilor care să elimine cleintelismul şi incompetenţa. “Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 milarde euro”, a mai spus președintele.

Marți, ASF a decis introducerea administrației speciale la societatea de asigurări Astra, unde a descoperit nereguli grave, acoperite de fostul vice-președinte al ASF, Daniel Tudor. Potrivit președintelui Dan Radu Rușanu, Astra Asigurări a acordat împrumuturi intragrup, nerecuperate, de 110 milioane de lei, din care 102 milioane lei au fost către Medien Holding, care deține cotidianul România Liberă.

Cosmina Croitoru

Șerban Nicolae a demisionat din PSD: Am fost tras pe tușă că așa vor adversarii politici

Senatorul Șerban Nicolae a decis să demsioneze din PSD, după ce nu a fost pus pe lista pentru alegerile parlamentare. Șerban Nicolae susține că el...

CCR se pronunță azi pe conflictul dintre Parlament și Parchetul General, în cazul dosarului deschis lui Tăriceanu

Curtea Constituţională a României s-ar putea pronunţa, astăzi, pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta...

Guvernul face angajări, în timp ce închide locuri de muncă în mediul privat

În plină criză economică și socială, care a dus la închiderea de zecii de mii de locuri de muncă, în sistemul public angajările pe...

Statul a distribuit doar 1,6% din măștile produse de utilajul de 1 milion de euro inaugurat cu fast de Orban

Doar 60.000 măști au fost distribuite din cele produse de utilajul de 1.000.000 euro, inaugurat cu mare fast de Orban. De ce s-au livrat...

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...