2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 11:42
No menu items!

Băsescu acceptă azi să înapoieze banii luaţi acum doi ani

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale, informează Administraţia Prezidenţială.

Pe 2 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede reîntregirea salariilor bugetarilor în două trepte.

Ordonanţa 19/2012 prevede recuperarea reducerilor salariale care au fost efectuate pe baza Legii 118/2010 prin acordarea majorărilor salariale în două etape – 8% din luna iunie şi 7,4% din luna decembrie.

Acum doi ani, guvernul Boc decidea reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, invocând presiunile Fondului Monetar Internaţional care ar fi cerut un pachet de austeritate format din creşterea TVA-ului, scăderea salariilor ( cu 25%) şi a pensiilor (cu 15%) şi anularea altor cheltuieli sociale (ajutoare, alocaţii).

Iniţial, preşedintele Băsescu, cel care a anunţat aceste reduceri salariale, susţinea că aceastea au caracter termporar, fiind aplicate doar în anul 2010. “Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării, a miloane de români”, spunea Traian Băsescu.

Lucrurile nu au stat aşa, România a continuat să se împrumute ajungând ca în 2011 să aibă aproximativ 100 de miliarde de euro datorii  iar salariile ca şi pensiile continuă să fie reduse şi astăzi. La finalul lui 2010, datoria externă totală a României se ridica la 92,460 miliarde euro, potrivit datelor BNR.