10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 5:43

Băsescu: ”Deja avem prea multe privatizări ratate în ultimele luni”. Plus critici la adresa Bechtel

spot_img

Băsescu: Deja avem prea multe privatizări ratate în ultimele luni. Plus critici la adresa Bechtel

Președintele Traian Băsescu a criticat Guvernul pentru privatizările ratate din ultimele luni și pentru menținerea unei capacități reduse de absorbție a banilor europeni, într-un discurs ținut joi după-amiază, la București, la un eveniment prilejuit de aniversarea a zece ani de la înființarea patronatului firmelor italiene – Confindustria Romania.

”Deja avem prea multe privatizări ratate în ultimele luni și prea multe declarații”, a afirmat Băsescu. Acesta s-a referit și la capacitatea administrativă redusă de a absorbi fonduri structurale de la Uniunea Europeană, însă a recunoscut că aceasta este o problemă nerezolvată de mulți ani.

Președintele a afirmat că își dorește mai multă implicare din partea companiilor italiene de construcții în proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, pentru că acestea au fost ”în mare parte serioase” și au câștigat licitațiile în mod corect și transparent, nu ca alte companii care au luat contracte fără licitații și au abandonat proiectele – o referire directă la scandalul Bechtel din aceste zile.

 Alte declarații ale lui Traian Băsescu:

 –        Sperăm că vom avea o decizie favorabilă pentru accesul în Spațiul Schengen, în decembrie 2013;

–        Ne propunem creșterea parametrilor de competitivitate în economia de stat în 2-4 ani, astfel încât România să fie un candidat serios pentru Zona Euro;

–        Tratatele UE trebuie revizuite pentru a garanta o mai mare uniune între state. Este dificil să ai o singură monedă și 27 de politici fiscale diferite.

În prezent, Confindustria România are peste 700 asociați, care oferă peste 130.000 de locuri de muncă. Organizația are sediul național la București și filiale operative la Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Oradea.

Mauro Maria Angelini, președintele Confindustria România, a afirmat că organizația participă la tratativele cu autorităţile şi cu sindicatele, din 2005, când a fost recunoscută de Guvernul român ca patronat.

Vlad Bârleanu