4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:30
No menu items!

Băsescu şi Ponta au felicitat Republica Moldova pentru eliminarea vizelor în UE

spot_img

Ponta_Basescu

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au felicitat Republica Moldova cu ocazia intrării în vigoare a eliminării regimului de vize pentru cetăţenii modoveni care călătoresc în spaţiul european.

Astfel, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat luni satisfacţia pentru eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni. El a menţionat că, din păcate, apropierea Republicii Moldova de UE se produce pe fundalul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia asupra unor ţări independente.

Băsescu a transmis, luni, un mesaj cu ocazia intrării în vigoare a deciziei privind introducerea Republicii Moldova printre statele ai căror cetăţeni vor putea circula fără viză în UE.

“Vreau să îmi exprim deplina satisfacţie pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize”, se arată în mesajul preşedintelui.

Din păcate, această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană se petrece pe fundalul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia asupra unor ţări independente şi suverane, Ucraina şi Repepublica Moldova, ai căror cetăţeni şi-au exprimat clar opţiunea de a se racorda la spaţiul de civilizaţie politică occidentală. Pe de altă parte, asistăm la apropierea dintre NATO şi UE în faţa unei primejdii comune, Rusia. Europenii realizează acum importanţa vitală a solidarităţii şi a unei acţiuni politice comune, pragmatice, care să pună capăt presiunilor ruseşti, se mai arată în mesajul lui Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că dreptul la libera circulaţie în UE va trebui să fie asumat cu deplină responsabilitate de fiecare persoană.

Un drept nu este un dat, acesta poate fi retras dacă nu sunt îndeplinite şi obligaţiile pe care trebuie să le accepte orice cetăţean al Europei. Este nevoie de dialog, de cunoaşterea şi de asumarea unor principii pe care se sprijină identitatea noastră în Europa. Mai ales în contextul internaţional tensionat pe care îl traversăm avem nevoie să ne stabilim clar priorităţile, să consolidăm încrederea şi respectul fără de care nu vom avea capacitatea să edificăm un viitor comun într-o lume demnă şi liberă, democratică“, afirmă Băsescu în mesaj.

El se arată convins că atât liberalizarea circulaţiei în UE pentru cetăţenii moldoveni cât şi apropiata semnare a Acordului de asociere şi de liber-schimb vor consolida parcursul european al Republicii Moldova. “Acest lucru este o prioritate pentru România şi vom susţine, prin toate mijloacele de care dispunem, integrarea Republicii Moldova în marea familie europeană”, precizează Băsescu.

La rândul lui, premierul Victor Ponta a transmis un mesaj în care felicită Guvernul de la Chişinău şi pe cetăţenii Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european din 28 aprilie, arătând că ţara vecină devine primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiază de această facilitate.

Începând cu 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.

Este o veste mult aşteptată de fiecare cetăţean de peste Prut, de toţi cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparţine în mod firesc şi acolo unde îi este locul – în Uniunea Europeană. Reamintesc că această decizie a fost anunţată, în premieră, de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul Leancă, în noiembrie anul trecut. Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade şi, iată, se materializează. Decizia de ridicare a vizelor a fost obţinută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative şi administrative care a implicat întreaga administraţie de la Chişinău şi a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susţinerea clasei politice şi a societăţii de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităţilor şi cetăţenilor deopotrivă, cât şi o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova“, a afirmat premierul.

Victor Ponta a precizat că va avea în curând ocazia să se adreseze prim-ministrului Iurie Leancă şi să transmită în mod direct felicitările sale şi ale Guvernului României pentru această reuşită.

Voi reconfirma, totodată, angajamentul nostru ferm faţă de parcursul european al Republicii Moldova, faţă de angajarea acesteia pe un traseu democratic şi european ireversibil“, a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, se vor întâlni marţi, 29 aprilie, în satul Sculeni, raionul Ungheni, şi vor marca eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Cei doi vor discuta cu locuitorii, iar, ulterior, vor merge la punctul de trecere Sculeni, pentru a sta de vorbă cu cetăţenii moldoveni care vor traversa frontiera peste Prut, fără vize, în baza paşaportului biometric.

R.D.