10.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 11:14

Bărbat trimis în judecată pentru braconaj arheologic la Sarmizegetusa Regia, prejudiciul fiind 2,5 milioane euro

spot_img

Bărbat trimis în judecată pentru braconaj arheologic la Sarmizegetusa Regia, prejudiciul fiind 2,5 milioane euro
foto: turistderomania.ro

Un bărbat a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia după ce a efectuat săpături şi detecţii neautorizate în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, în perioada 1998-2013, prejudiciul creat de inculpat prin vânzarea unor brăţări dacice şi monede fiind evaluat la peste 2,5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, inculpatul Adrian Stoicoi, zis “Adi Bocşeru”, va fi judecat la Tribunalul Hunedoara, bărbatul fiind acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, spălare de bani.

Adrian Stoicoi a vândut pe piaţa neagră de antichităţi monede Lysimah, Koson şi denari romani, brăţări spiralice din aur şi alte artefacte ce au fost sustrase de la Sarmizegetusa Regia.

“În fapt, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în perioada 1998 – 2013, a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro”, precizează comunicatul procurorilor.

În cursul urmăririi penale au fost recuperate 37 de monede antice (25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice) în valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson (142 recuperate în România, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania) în valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro.

În document se menţionează că au rămas nerecuperate o brăţară (în valoare de 450.000 euro) oferită spre vânzare la casa Christie’s din New York, aflată în urmărire internaţională, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1.051 monede Koson din aur (578.050 euro) – din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum Londra – şi 2 brăţări spiralice din aur (2 x 450.000 euro).

“Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se menţionează în comunicatul procurorilor.

În vederea recuperării prejudiciului adus statului, mai multe bunuri ale inculpatului au fost puse sub sechestru asigurator, valoarea totală a acestora fiind de 30.000 de euro.

De asemenea, procurorii au mai cerut instanţei să confişte suma de 100.000 de lei de la inculpat, banii reprezentând, conform Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, partea de 100.000 mărci germane dobândită şi spălată de inculpat prin săvârşirea faptei.

A.V.