25.2 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 20:30
No menu items!

Bărbaţii activi sunt mai potenţi decât sedentarii!

spot_img

Bărbaţii activi sunt mai potenţi decât sedentarii!

Studiile arată că bărbaţii care fac mişcare sunt mai potenţi decât cei care preferă să-şi petreacă timpul în faţa televizorului. Cercetătorii Şcolii Publice de Sănătate de la Harvard au demonstrat că sportul îmbunătăţeşte calitatea spermei. Calitatea joasă a spermatozoizilor nu înseamnă neapărat că bărbaţii care o posedă sunt incapabili să fie părinţi, căci deficienţa poate fi combătută cu un stil de viaţă sănătos.

S-a discutat mult despre scăderea calităţii spermei de-a lungul timpului şi, în ciuda dovezilor vagi, majoritatea informaţiilor susţin existenţa unei sperme calitative în ţările vestice, iar cauza încă se dezbate. O posibilă explicaţie ar fi scăderea simultană a activității fizice și creșterea în comportamentul sedentar în acelaşi interval de timp.

Unii au sugerat că efortul fizic intens poate deteriora fertilitatea masculină, bazată, în principal, pe rezultatele studiilor efectuate pe cicliști și alergători pe distanțe lungi. O asociere între privitul la televizor şi calitatea slabă a spermei nu a fost investigată niciodată, dar au apărut nenumărate dovezi despre pericolul sindromului „cartof de canapea” – de obicei, mâncarea în exces şi lipsa de mişcare merg mână-n mână şi contribuie la obezitate.

Au fost luaţi în considerare factori ca: probleme de sănătate sau de reproducere, diete, nivelul de stres, fumatul şi raportul înălţime-greutate. Într-adevăr, cei care privesc la televizor moderat şi sunt activi din punct de vedere fizic au spermatozoizi vioi, în timp ce, la polul opus, spermatozoizii sunt mai lenţi, fără a avea vreun impact asupra motilităţii, formei sau volumului acestora. Un androlog de la Universitatea Sheffield  a spus că, atunci când stau pe canapea un timp îndelungat, testiculele se încălzesc şi numărul spermatozoizilor scade.

C.N.