17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:38
No menu items!

Băncile se înghesuie să dea IMM-urilor din România credite garantate de stat

spot_img

bani ghiseu

Plafonul garanţiilor de 2 miliarde de lei, oferite de stat prin Programul de Garantare a creditelor pentru intreprinderile mici şi mijlocii, a fost subscris în totalitate în prima săptămână de la deschiderea perioadei de înscriere. Astfel, nouă bănci s-au înscris în program, însă până la finalul perioadei pot intra în program și alte instituții de credit.

”Băncile interesate să participe ca finanţator în cadrul acestui program, derulat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), au avut 15 zile la dispoziţie pentru a se înscrie, începând cu 15 ianuarie 2014. La jumătatea perioadei de înscriere, nouă bănci au transmis către FNGCIMM toate informaţiile obligatorii care stau la baza alocării plafonului de garantare pentru fiecare finanţator în parte”, se arată într-un comunicat de presă al MFP.

Până la sfârşitul perioadei de înscriere, respectiv 30 ianuarie, pot intra în program și alte bănci, alocările pe finanţatori urmând să fie făcute „pro rata”, astfel încât să se încadreze în plafonul garanţiilor toate instituţiile de credit.

Cele nouă instituţii de credit înscrise în Programul de Garantare a creditelor pentru IMM sunt: Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Românească, Bancpost, BCR, Banca Comercială Carpatica, Intesa Sanpaolo.

Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, coordonat de MFP, constă în acordarea unei linii de credit în valoare maximă de 5 milioane de lei, pentru fiecare microîntreprindere, pe o perioadă de cel mult 24 luni. Creditul este garantat de stat în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Prin acest program este facilitat accesul IMM-urilor la obținerea de credite destinate finanţării capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru rambursarea liniei de credit.

C.C.