Băncile din UE, avertizate să nu mai deschidă conturi în Bitcoin

Monedele virtuale pot fi manipulate prin fraude și pot fi folosite ușor de crima organizată

bitcoin

Băncile din Uniunea Europeană ar trebui să evite să le ofere clienților conturi în monede virtuale, până la adoptarea unui cadru de reglementare care să împiedice abuzurile, potrivit Autorității Bancare Europene (EBA).

Organismul de reglementare a cerut crearea sisteme de siguranță pentru platformele de tranzacționare și de monitorizare a unor eventuale tentative de manipulare sau viciere a sistemului pe care se bazează o monedă virtuală. Până atunci, băncile nu ar trebui să cumpere, dețină sau să vândă monede virtuale.

În ultimul timp, valutele virtuale au fost în centrul atentiei procurorilor și autorităților de reglementare din toată lumea.

La începutul acestui an, Mt. Gox – cea mai mare firmă de tranzacționare pentru bitcoin, și-a cerut falimentul în Japonia, după ce a pierdut 850.000 de Bitcoin.

EBA a identificat peste 70 de riscuri legate de aceste valute, inclusiv vulnerabilitatea la infracțiuni și la spălare de bani.

În prezent, valoarea unui Bitcoin este de 643,50 de dolari, pe platforma online Bitstamp, care are sediul în Slovenia.

La acest curs, toată cantitatea de Bitcoin din lume valorează 8,4 miliarde de dolari.

Moneda virtuală Bitcoin a fost lansată de Satoshi Nakamoto în 2009, pentru a fi folosită în plăţi electronice. Satoshi Nakamoto este un pseodonim pentru o persoană sau un grup de persoane, a căror identitate nu este publică, care a proiectat protocolul Bitcoin în 2008 şi a lansat programul open-source în 2009.

Moneda poate fi tranzacţionată prin servere speciale.

V.B.

NICIUN COMENTARIU