8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 7:19
No menu items!

Azi e ziua Sfântului Ștefan

spot_img

Sfântul Ştefan este sărbătorit a treia zi de Crăciun. Numele „Ştefan” înseamnă în greaca veche „cununa lui Dumnezeu”. Conform M.A.I., aproximativ 300 de mii de bărbaţi şi 100 de mii de femei poartă acest nume. Urăm şi noi „La mulţi ani” tututor Ştefaniilor, Ştefanelor, Fănicilor şi Ştefanilor din toată lumea.

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. În unele zone din Muntenia se prepară „Pâinicile lui Ştefan”. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Ele amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. Se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.
Azi se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.
D.M.