1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 13:19
No menu items!

Azerii de la SOCAR, interesați de combinatul Oltchim

spot_img

Compania azeră care n-a vrut Nabucco își deschide a 15-a benzinărie în România

Societatea de Stat pentru Ţiţei din Azerbaidjan, SOCAR, cea care a intrat în 2011 și pe piața din România printr-o rețea de benzinării, s-a arătat interesată de combinatul Oltchim, efectuând o vizită de lucru, în acest sens, la Râmnicu Vâlcea.

“România încurajează investiţiile străine şi poate oferi investitorilor azeri condiţii similare celor găsite de aceştia în alte state din zonă. Oltchim ar putea constitui un început promiţător”, a declarat ministrul Economiei, Andrei Gerea, după o întâlnire cu delegația SOCAR, condusă de Vicepreşedintele acesteia,  David Memedov.

La întâlnire au participat Farid Abdinbayov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan la București, precum şi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Nicolae Badea.

”În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind posibila participare a companiei azere la privatizarea Combinatului Oltchim, demnitarul român prezentându-le partenerilor de dialog procedura de selecţie a ofertei angajante, stabilită de Consorţiul de administratori judiciari ai S.C.Oltchim S.A., în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de Oltchim S.A. la Oltchim SPV, precum şi pașii care ar urma sa fie parcurşi de companiile interesate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Valoarea-reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate și vor fi scoase la privatizare, a fost stabilită la 305,2 milioane euro. Potrivit strategiei de reorganizare, aprobată de Adunarea Creditorilor la începutul acestei luni, ofertele angajante se vor depune până la 31 ianuarie 2014.

Creditorii au aprobat și înființarea unei noi societăți, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim SA, vechea companie, și va fi scoasă la privatizare. “Procedura de selecție a ofertei angajante în vederea achiziției integrale a părților sociale deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV va începe la 3 februarie 2014, ora 11.00″, transmitea recent Ministerul Economiei.

SOCAR este compania petrolieră de stat din Azerbaijan. Din 2011, compania a început să fie prezentă și pe piața din România, prin deschiderea primelor benzinării sub brandul companiei în zona Moldovei. Astfel, compania deţine în prezent o reţea de 20 staţii de alimentare în judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bihor si Buzău,  fiind unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa distribuţiei de carburanţi din nord-estul ţării.  Până în prezent compania a creat în România peste 300 de locuri de muncă şi a derulat investiţii de aproximativ 50 milioane de euro.

C.C.