3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 3:18
No menu items!

Azerbaidjanul vrea să aducă în România gaze prin TAP – Trans-Adriatic Pipeline

spot_img

TAP a fost preferată de concernul Șah Deniz II în dauna proiectului Nabucco, proiectat să treacă prin România

 benzinarie-socar

Statul azer doreşte să exporte şi în România o parte din gazele care vor fi aduse în Europa prin viitoarea conductă Trans-Adriatic Pipeline (TAP), însă pentru acest lucru este nevoie de infrastructură suplimentară care să lege Grecia de Bulgaria şi România, a declarat joi Hamza Karimov, CEO al SOCAR România.

”Avem în vedere pentru următorii ani să aducem gaze prin conducta TAP în România şi continuarea proiectului AGRI”, a spus Karimov, într-o conferinţă organizată cu prilejul aniversării a 20 de ani de când statul azer a semnat primul contract de exploatare a petrolului în colaborare cu mai multe companii internaţionale.

Karimov a precizat că nu este vorba de extinderea TAP în România, ci de faptul că gazele aduse din Azerbaidjan prin acest gazoduct ar putea ajunge şi în România, însă numai în condiţiile în care vor fi asigurate interconectări între Grecia, Bulgaria şi România.

În privința AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconector), oficialul companiei de stat azere a afirmat că studiul de fezabilitate nu a fost încă finalizat. AGRI presupune transportul gazelor prin conducte din Azerbaidjan în Georgia, apoi lichefierea lor şi transportarea pe mare până la Constanţa, unde vor fi regazeificate.

Conducta TAP a fost selectată anul trecut drept ruta de transport al gazelor azere în Europa, în detrimentul proiectului Nabucco.

Karimov a mai afirmat că SOCAR are în plan deschiderea în România a cel puţin 10 benzinării anul viitor. În prezent, SOCAR are 30 de benzinării în România și alte două vor fi inaugurate în acest an, la Sibiu și Bistrița.

S.Z.