19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:30
No menu items!

Azerbaidjanul ne pune la „coada” UE pentru gaz: „Mai sunt cel puțin 10 țări europene”

spot_img

Azerbaidjanul face tot ce-i stă în putinţă să furnizeze gaze României, însă există cel puţin 10 ţări europene care cer gaze acum, a afirmat, joi, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan. Ministrul azer a răspuns astfel întrebărilor jurnaliştilor români în legătură cu disponibilitatea țării sale de a livra gaze României în viitorul apropiat.

Ministrul azer a fost prezent la Bucureşti la conferinţa Romanian International Gas Conference, unde a participat la un panel de discuţii alături de omologi ai săi din alte opt ţări din regiune: România, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Grecia şi Turcia.

„Suntem în discuţii cu reprezentanţii din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România şi ne dăm silinţa, dar avem cel puţin 10 ţări din Europa care ne cer gaze şi facem tot ce putem„, a spus Shahbazov.

Potrivit acestuia, ţara sa se pregăteşte să crească livrările de gaze către UE.

„Anul trecut am furnizat către UE 8,2 miliarde de metri cubi, iar anul acesta am crescut cantitatea cu 40%. Vrem să dublăm în următorii cinci ani cantitatea de gaze naturale azere cu care să aprovizionăm Uniunea Europeană. Scopul nostru este să furnizăm mai multe gaze către partenerii noştri care deja primesc şi să ne extindem livrările către regiuni noi, din sudul Europei, către vestul Balcanilor”, a spus ministrul azer.

Shahbazov a mai arătat că, deşi este nevoie de decizii rapide, lucrurile nu pot fi făcute peste noapte. „Aşa ceva nu se poate produce peste noapte, este nevoie de consultări interguvernamentale şi mai trebuie să luăm decizii investiţionale corespunzătoare. Este nevoie de contracte, angajamente pe partea de consum şi producţie. Tot acest pachet trebuie implementat cât mai curând pentru că nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a completat el.

„România este pentru noi un partener important pe domeniul petrolier şi produse petroliere. Avem o reţea de 68 de benzinării deţinute de compania de stat (SOCAR – n.r.), în 24 de regiuni ale României. Acum, România va deveni parte a noului proiect de extindere a coridorului sudic al gazelor, nu doar pentru a primi gaze, dar şi ca potenţială rută de tranzit. Cu ajutorul BRUA, România poate deveni un jucător important în regiune”, a mai spus oficialul din Azerbaidjan. 

R. Dan