19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:41
No menu items!

Azerbaidjanul ar fi făcut publice rezultatele alegerilor prezidențiale ÎNAINTE de începerea votului

spot_img

Azerbaidjanul ar fi făcut publice rezultatele alegerilor prezidențiale ÎNAINTE de începerea votului

Comisia Electorală din Azerbaidjan a publicat accidental, cu o zi înainte votului, rezultatele care arată victoria președintelui Ilham Aliev în alegerile prezidențiale, informează The Independent, citat de Agerpres.

Deși criticii au susținut de mult că alegerile din Azerbaidjan sunt fraudate, se pare că țara a mers în acest an și mai departe, publicând rezultatele înaintea deschiderii secțiilor de vot.

Meydan TV, un canal online critic la adresa guvernului, a publicat un screenshot de la o aplicație pentru mobil pentru Comisia Electorală Centrală din Azerbaidjan, care indica că Aliev a primit 72,76% din voturi, comparativ cu 7,4% obținute de candidatul opoziției, Jamil Hasanli.

Screenshot-ul indică, de asemenea, faptul că aplicația afișează informații despre cât de mulți oameni au votat la mai multe ore ale zilei.

Deși cazuri de fraudare a alegerilor au fost raportate și la alegerile trecute, această scurgere a rezultatelor înaintea votului indică un grad mai serios de falsificare a votului, a declarat Emin Milli, director managerial la Meydan Tv, pentru The Independent.

„Vor completa buletinele de vot, iar la final vor scrie cifrele pe care doresc să le scrie” a declarat Milli, închis în trecut pentru opiniile sale disidente.

Sondajele de opinie indicau chiar rezultate mai bune pentru Aliev, creditându-l cu 92% din voturi. Acesta a candidat pentru cel de-al treilea mandat de președinte, post pe care l-a ocupat din momentul în care l-a înlocuit pe tatăl său în 2003. Limitele privind numărul de mandate prezidențiale în Azerbaidjan au fost abolite în 2009, în urma unui referendum suspectat că ar fi fost fraudat.

„Happy Baku”, agenția care a dezvoltat aplicația, a contestat că a arătat rezultatele alegerilor prestabilite. Într-o declarație publicată pe site-ul său, aceasta a precizat că rezultatele provin din testarea aplicației pe baza unor date furnizate de sondajele de opinie, „fără nicio legătură cu alegerile din acest an”.

Directorul „Happy Baku”,Vusal Isaiev, l-a contactat pe managerul de social media al Meydan TV, Hebib Müntezir, pe Facebook, pentru a-i explica acest lucru și a-i cere ca site-ul postului să scoată articolul scris pe această temă. Meydan TV susține că are screenshot-uri de la întreaga conversație.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a acuzat lipsa de concurență la alegerile prezidențiale din 2008 precum și „un mediu mass-media restrictiv” , în timp ce Consiliul Europei a criticat ” lipsa de pretendenți credibili ” la alegerile din acest an.

Comisia electorală a refuzat să-l înregistreze pe Rustam Ibragimbekov, regizorul premiat cu Oscar, ales candidat al opoziției unificate, pe motiv că acesta are dublă cetățenie, rusă și azeră. De asemenea, Rusia nu a răspuns la cererea acestuia de a renunța la cetățenia rusă. alegeri prezidentiale

 

C.A.