8.8 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 4:58

Avocatul William Brânză, fost candidat la președinție, acuzat de evaziune

Fostul deputat William Brînză a fost ridicat cu mandat de aducere de procurorii DIICOT și dus la audieri în legătură cu un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup de infracțional organizat

william_branza

UPDATE.

Fostul candidat la președinție și actual avocat William Brânză a fost pus sub control judiciar de procurori. După câteva ore de audieri, când a ieșit din sediul DIICOT, Brânză a spus că i s-a pus sechestru pe toate bunurile.

Nu mă simt vinovat cu nimic, mi s-au pus în față niște lucruri, că aș fi luat legătura cu niște persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată și va trebui să le clarific. Nu am avut calitatea de martor, dar nu vă pot da detalii din dosar. Firma în care este mama mea funcționează, nu a fost niciodată firmă fantomă.

William Brânză, acuzat de evaziune

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii îl acuză pe William Brânză dar și pe fratele lui, Daniel Brânză, că au luat de la coordonatorul grupării, Alfred Petrea, în perioada 2010-2012, contracte și facturi fictive, care atestau bunuri și servicii de la alte firme din grupare. Contractele și faxcturile au fost apoi remise firmelor S.C. WILLIS FINANCE S.R.L. si S.C. WILLIS S.R.L., societăți comerciale pe care le controla, de fapt, William Brânză.

Astfel, pentru a fi înregistrate in contabilitate in scopul deducerii in mod nelegal a T.V.A. si a impozitului pe profit, sumele de bani achitate pentru simularea plății au fost ulterior recuperate de la membrii grupării in numerar, cauzându-se astfel un prejudiciu total de 692 179 lei.

ordonanță DIICOT

Acuzaţiile de evaziune, spălare de bani şi grup criminal organizat îi vizează pe coordonatorii unei afaceri din restituirile TVA-ului la carne şi pe beneficiarii mai multor proiecte pe fonduri europene, în care apar implicate numele mamei fostului candidat la preşedinţie Wiliam Brânză, dar şi cel al Andreei Cozma, notar şi fiică a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova. De altfel, mai mulţi notari, avocaţi şi consultanţi financiar-contabili sunt vizaţi în acest dosar.

Procurorii DIICOT – Stuctura Bucureşti anchetează circuitele financiare generate de relaţiile a 60 de firme fantomă cu mai multe companii din domeniul comerţului cu carne, iar prejudiciul estimat de anchetatori este de peste 27 de milioane de euro. În total, peste 100 de firme ar fi beneficiat de facturi false din parte grupării specializate în operaţiuni fictive pe piaţa achiziţiei de carne.

William Brânză va fi audiat pentru evaziune fiscală în acest circuit și sprijinire a grupului infracțional, apoi procurorii vor decide dacă fostul candidat la Președinție va fi reținut.

S. Marinescu