16.3 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 2:40

Avocatul Poporului vrea transport gratuit pentru toți elevii

spot_img

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională OUG 50/2021, referitoare la decontarea navetei elevilor.

Ordonanța privind transportul școlar, aspru criticată de asociațiile de elevi, încă de la apariția ei în stadiu de proiect, a ajuns și în atenția Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că există motive de neconstituţionalitate extrinsecă, nefiind solicitat avizul Consiliului Economic şi Social, dar şi de neconstituţionalitate intrinsecă, întrucât decontarea este condiţionată de existenţa unui serviciu public de transport în comun, lucru care nu poate fi garantat, dar şi de anumite limitări ale distanţelor şi sumelor.

Avocatul Poporului atrage atenția asupra faptului că elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și, care nu beneficiază de un serviciu public de transport, trebuie să suporte cheltuieli.

“Prin urmare se pune sub semnul întrebării însăși realizarea efectivă a dreptului la învățătură, în condițiile în care, desi teoretic toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport, în realitate, acolo unde există rute care nu sunt acoperite de serviciile publice de transport, elevii beneficiază doar de o decontare, care poate fi și parțială, a sumelor plătite pentru asigurarea transportului, fiind nevoiți să suporte o parte din cheltuielile de transport.

În aceste condiții, observăm că elevii sunt tratați diferit în privința realizării acelorași drepturi fundamentale, punându-se sub semnul întrebării însăși realizarea efectivă a acestor drepturi”, subliniază avocatul Poporului.

Cum este decontată naveta elevilor

Potrivit ordonanței privind transportul școlar, decontarea va fi asigurată la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Va putea fi decontată lunar numai suma aferentă avansului primit în luna precedentă.

Pentru distanțele ce vor depăși 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

În situația în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu locuiesc la internat sau gazdă li se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adăuga 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 de km.

                                                                                                                   Adina Silav