11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:13

Avocatul Poporului recomandă sancțiuni pentru supraveghetori de la Centrul Tileagd (Bihor)

spot_img

Copiii înscriși la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd sunt agresați verbal și fizic de supraveghetori, care îi lasă chiar să se bată între ei

avocatul_poporului

Avocatul Poporului (AP) i-a recomandat directorului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd, din județul Bihor să dispună măsuri pentru sancționarea disciplinară a unor supraveghetori de la această instituție, după ce a constatat încălcări ale legislației privind drepturile copiilor.

Avocatul Poporului recomandă directorului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd să dispună măsuri pentru sancționarea disciplinară a persoanelor care aveau atribuții de supraveghere la momentul săvârșirii evenimentului. Directorului centrului i se mai recomandă completarea schemei de personal cu numărul de angajați necesari pentru o mai bună supraveghere a beneficiarilor centrului aflați în regim de internat și instruirea personalului pentru prevenirea unor evenimente similare.

Avocatul Poporului
comunicat de presă

Recomandarea este rezultatul sesizării din oficiu și anchetei efectuate la centrul școlar respectiv, în scopul verificării aspectelor relatate de către un post de televiziune într-un reportaj difuzat pe 25 mai.

Conform relatărilor din presă, copiii înscriși la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd sunt agresați atât verbal, cât și fizic de către supraveghetori, care îi lasă chiar să se bată între ei. Postul de televiziune a prezentat cazul unui copil cu dizabilități care a fost tăiat cu un ciob de sticlă la gât de către un alt coleg.

În urma anchetei efectuate de Biroul Teritorial Oradea, Avocatul Poporului a constatat că au fost încălcate prevederi din Constituție potrivit cărora “copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor”.

Avocatul Poporului a mai constatat nerespectarea unor prevederi din Legea nr. 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului ce stipulează că autoritățile publice sunt obligate să respecte, promoveze și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege, să protejeze copilul împotriva oricăror forme de violență, abuz, rele tratamente sau neglijență, iar în cazul în care abuzul sau neglijarea a fost săvârșit (ă) de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecția, creșterea, îngrijirea sau educația copilului, angajatorii au obligația să sesizeze de îndată organele de urmărire penală și să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflați în grijă sa.