5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 6:58

Avocatul Poporului desființează măsura anunțată de Arafat:„Dreptul cetățenilor la asistență sanitară NU poate fi îngrădit”

spot_img

Avocatul Poporului, Renate Weber, atrage atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale care nu sunt urgențe, decisă de autorități, putând avea consecințe dezastruoase.

Potrivit Avocatului Poporului, instituția s-a sesizat din oficiu în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunțat că, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice vor suspenda internările pentru operații şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

„Deși, înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, a transmis sursa citată.

Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că în situația în care suspendarea internărilor se va realiza prin ordin al DSU sau al MS „acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat”. Conform Avocatului Poporului, restrângerea poate fi făcută numai prin lege.

Avocatul Poporului reaminteșe că, încă din luna aprilie 2020, instituția a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale.

Demersurile Avocatului Poporului au fost aduse la cunoștința ministrului interimar al Sănătății și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Măsura radicală a fost anunțată, luni, de șeful DSU Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern. Toate intervențiile chirurgicale și internările în spitale se suspendă pentru următoarele 30 de zile, excepțiile fiind doar nașteriile, intervențiile pentru persoanele bolnave de cancer și pentru cele care au nevoie de dializă.

                                                                                                                  Adina Silav