10.9 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 20:27

Avocata Alinei Bica, reținută de DNA

Laura Voicu este acuzată de că a folosit un avocat neînscris în Baroul București

laura_voicu 

Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, a fost reținută de procurorii DNA sub acuzațiile de favorizare a făptuitorului și instigare la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități. Totodată, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Niculae Learciu pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activități.

Potrivit anchetei, Laura Voicu, apărător al inculpatei Georgia Ioana Deaconu, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, știind că suspectul Niculae Learciu nu are calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou Constituțional”, l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul nr. 189/P/2012, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA. Din dispoziția avocatei, Learciu a exercitat și alte activități ce țin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reținere și arestare preventivă unde a acordat asistență juridică mai multor clienți ai acesteia. În acest mod, Laura Voicu a creat condițiile pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situația de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistență juridică.

Prin prezentarea lui Learciu ca avocat, Laura Voicu a urmărit și posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operație nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei Deaconu ar fi atras nelegalitatea obținerii lor, cu consecința imposibilității utilizării acestora ca mijloace de probă în cauza nr. 189/P/2012 a DNA. Laura Voicu va fi prezentată, la data de 20 martie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel București.

Andrei Tudor