23.1 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 13:07
No menu items!

Avionul Paris-Cairo din 2016, cu 66 de pasageri la bord, s-a prăbușit pentru că piloții fumau în cabină

spot_img

Jurnaliștii italieni de la Corriere della Sera au publicat un raport confidențial al experților francezi care au stabilit cauzele prăbușirii avionului MS804 Paris-Cairo din 2016, care avea 66 de persoane la bord. Concluzia specialiștilor a fost că „avionul s-a prăbușit în urma unui incendiu cauzat de scurgerea de oxigen”, oxigen care s-a aprins întrucât comandandul sau copilotul, după toate probabilitățile, fumau la 11.278 de metri altitudine. 

Aeronava EgyptAir MS804, care a decolat de la Paris și se îndrepta către Cairo, s-a prăbușit în Marea Mediterană pe 19 mai 2016, cu 66 de persoane la bord. La 3 ore după decolare, la intrarea în spațiul aerian al Egiptului, piloții nu au mai răspuns controlorilor de trafic care îi îndrumau. Avionul a dispărut apoi de pe radare ambelor centre de control zonal după ce a virat mai întâi la stânga, apoi imediat la dreapta, fără niciun consemn, conform raportului întocmit de experții francezi.

Cu puțin timp înainte de a se prăbuși în Marea Mediterană, se pare că avionul a trimis 7 mesaje în două secunde: a semnalat probleme cu senzorii antigheață, geamurile cockpitului, s-a indicat prezența fumului în cabina piloților și sub cockpit, dar și oprirea funcționării a două sisteme importante pentru zbor.

Jurnaliștii citați, care au consultat raportul de peste o sută de pagini întocmit la 6 ani de la tragedie, mai arată că principala cauză a prăbușirii a fost incendiul izbucnit în cabina de pilotaj, în urma unei scăpări de oxigen din masca copilotului. Oxigenul s-a aprins deoarece comandandul sau copilotul, după toate probabilitățile, fumau la 11.278 de metri altitudine.

Dosarul deschis în urma tragediei a fost trimis în urmă cu o lună la Curtea de Apel din Paris, deoarece printre victime s-au numărat și 12 francezi.

M. Nedelcu