3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 4:51
No menu items!

Avionul indian abandonat la Bacău ar putea fi folosit ca avion pentru demnitari

spot_img

avion indian_ziaruldebacau

Vicepreședintele Senatului, liberalul Marius Obreja, a venit cu o idee inedită. Dacă tot nu s-a vândut după șase licitații consecutive, avionul abandonat la Bacău de o firmă indiană ar putea să intre în proprietatea statului român, ca aeronavă pentru demnitari, având în vedere că la nivelul Guvernului tot se caută soluții pentru un nou avion VIP.

Aeronava este chiar în bună stare. Se află la Bacău, indisponibilizată și scoasă la vânzare. Nedumerirea mea este de ce nu s-a explorat această pistă de procurare a aeronavei cu destinație specială, la care costurile ar fi extraordinar de scăzute, chiar minime de dotare și pregatire pentru situațiile speciale la care ar fi supusă

Marius Obreja
senator

El a spus că procedurile pentru transferul aeronavei nu sunt foarte complicate și că tipul avionului (BAE Avro RJ 70, de producție britanică, anul de fabricație fiind 1996 sau 1997)  este folosit atât în Europa cât și în India, pentru transport militar dar și civil, deci inclusiv pentru vizitele demnitarilor. Acesta are 70 de locuri și a fost scos la licitație pentru 3,3 milioane de lei.

Aeronava a fost adusă la reparații în 2009, la Aerostar Bacău, fiind proprietatea unei companii indiene deținute de un ministru în Guvernul indian. Compania a intrat în insolvență în 2013, așa că nu a mai putut plăti nici reparațiile, nici „repatrierea” avionului. Senatorul PNL a precizat că toate costurile privind o nouă aeronavă pentru demnitari ar scădea cu 90%.

Nicoleta Vera