10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 23:02

Avion deturnat deasupra Ciprului. Pasageri și membrii echipajului sunt ostatici VIDEO / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Potrivit AirLive, bărbatul care a deturnat avionul se numește Ibrahim Samaha, are naționalitate libiană și vrea să obțină azil politic în Cipru.

Agenția egipteană de presă MENA, citată de Reuters, a anunțat că bărbatul este cetățean egiptean. Ibrahim Samaha este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria. Agenția egipteană a mai relatat că bărbatul ocupa locul K38 în aeronava deturnată, fără a oferi alte detalii. 

  • UPDATE

Compania EgyptAir a anunțat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obținut eliberarea tuturor pasagerilor aflați la bordul avionului deturnat în Cipru, cu excepția a patru cetățeni străini (care nu sunt egipteni) și a membrilor echipajului, transmite Reuters.

“Negocierile cu cel care a deturnat avionul s-au încheiat cu eliberarea tuturor pasagerilor cu excepția echipajului și a cinci cetățeni străini”, a anunțat EgyptAir într-un comunicat de presă.

Anterior, Reuters – care cita surse de pe aeroportul din Alexandria – transmisese că la bordul avionului deturnat se aflau 8 britanici și 10 americani.

  • UPDATE

Atacatorul de la bordul avionului companiei egiptene EgyptAir deturnat către Cipru nu a formulat încă nicio solicitare, transmite Reuters.

Potrivit Reuters, au fost eliberați între 30 și 40 de pasageri, cetățeni egipteni.

La bordul avionului s-ar afla opt britanici și zece americani.

  • UPDATE

Pasageri egipteni aflați la bordul avionului companiei Egypt Air deturnat în Cipru au fost eliberați la Larnaca, transmite France Presse, care citează postul public de televiziune cipriot.

Surse cipriote au declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că ar fi fost eliberați aproximativ 18 pasageri.

  • UPDATE

Pilotul avionului operat de compania EgyptAir deturnat în Cipru a fost amenințat de un pasager, care a spus că-și va detona centura cu explozibili, transmite Reuters.

Postul de radio cipriot a anunțat la rândul său că se crede că la bordul avionului există un atacator care are asupra lui o centură cu explozibili, iar forțelor de poliție li s-a cerut să se îndepărteze de aeronavă.

Între timp, Ministerul Aviației Civile din Egipt a confirmat că zborul 181 al companiei EgyptAir, care efectua o cursă între Alexandria și Cairo, cu 81 de persoane la bord, a fost deturnat de un pasager care a susținut că are asupra lui o centură cu explozibili.

Un avion de pasageri al companiei Egyptair care a fost deturnat deasupra spațiului aerian al Ciprului a aterizat marți dimineață la orele 08:50, într-o zonă specială, izolată, a aeroportului din Larnaca, transmite presa internațională.

Avionul, care efectua o cursă pe ruta Alexandria-Cairo, a fost deturnat deasupra Ciprului, au declarat surse din poliție și din Ministerul Aviației Civile. Reuters și BBC relatează că la bordul avionului se aflau 80 sau 81 de oameni, iar unul dintre ei se credea că ar fi fost înarmat. Potrivit AFP, avionul transportă 55 de pasageri și șapte membri ai echipajului.

Nici în legătură cu tipul avionului informațiile nu sunt clare. În timp ce unele surse citate de Reuters susțin că avionul este de tip Airbus 320, AFP scrie că ar fi vorba de un Boeing 737-800. Tot AFP mai scrie că “pirații aerului” nu au formulat revendicări și că la aeroport a fost trimisă o celulă de criză.

Potrivit Agerpres, este pentru a doua oară în ultimii 30 de ani când pe aeroportul din Larnaca aterizează un avion deturnat. În 1988, un avion din Kuweit cu 55 de persoane la bord a aterizat la Larnaca la câteva ore după ce decolase de pe un aeroport din Iran, transmite In-Cyprus.com, citat de Agerpres.

R.D.