23.2 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 5:14
No menu items!

Avion civil forţat de aviaţia militară să aterizeze pentru ca un opozant al președintelui să fie arestat. NATO avertizează Belarus

spot_img

Liderii Uniunii Europene și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice l-au avertizat, duminică, pe liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko, că deturnarea, la Minsk, a cursei la bordul căreia se afla activistul anti-regim Roman Protasievici nu va rămâne fără consecințe.

Din ordinul președintelui Lukașenko (foto, dreapta), avionul de pasageri a fost escortat de un MiG 29 al aviației militare belaruse, după cum confirmă chiar presa de stat din acestă republică ex-sovietică.

Aparatul efectua cursa Atena – Vilnius iar controlul traficului aerian din Belarus l-a anunțat pe pilot că ar fi o bombă la bord și i-a cerut să aterizeze la Minsk.

După arestarea lui Protasievici pe aeroportul din Minsk, avionul deturnat de Belarus a decolat de la Minsk în cursul serii de duminică spre destinația inițială, Vilnius.

NATO: Un incident grav și periculos

Secretarul general al NATO a denunțat duminică „un incident grav și periculos” și a cerut o anchetă internațională, după deturnarea de către Belarus a cursei Ryanair în care afla disidentul Roman Protasievici.

„Este un incident grav și periculos, care necesită o anchetă internațională. Belarus trebuie să garanteze revenirea în siguranță a echipajului și a tuturor pasagerilor”, a transmis Jens Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter, anterior decolării aparatului, care a fost imobilizat mai multe ore la Minsk.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut eliberarea imediată a pasagerului reținut și garantarea drepturilor sale. 

„Liderii U.E. vor discuta acest incident fără precedent mâine, în cadrul Consiliului European. Incidentul nu va rămâne fără consecințe”, a transmis Michel.

„Orice încălcare a regulilor de transport aerian internaționale trebuie sa aibă consecinte”, a spus, la rândul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.