20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:53
No menu items!

Avioanele Eurofighter şi F-35 ale NATO, vor survola Bulgaria

spot_img

Spania şi Olanda – forțe ale NATO, şi-au preluat, sâmbătă, misiunile de supraveghere aeriană în Bulgaria, pe fondul creşterii tensiunilor regionale şi a temerilor aliaţilor occidentali legate de o eventuală invazie militară rusă în Ucraina. Spania va trimite între 5-7 avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, iar Olanda două aparate F-35, în cadrul unei misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră, transmite dpa.

Ministrul apărării bulgar Stefan Ianev a explicat că rotaţia forţelor spaniole este avută în vedere pentru luni, iar cea a forţelor armate olandeze este planificată pentru aprilie-mai.

„Este vorba despre o rotaţie de cinci până la şapte avioane, în primul caz, şi două avioane, în celălalt caz, întrucât acestea sunt avioane din a patra şi a cincea generaţie, pe care Bulgaria nu le are.

Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35.

Pentru că Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente şi capacităţi, solidaritatea ţărilor NATO conduce la utilizarea de capacităţi comune, acolo unde este posibil şi în concordanţă cu dorinţele şi deciziile ţărilor respective”, a menţionat ministrul apărării bulgar, citat de Agerpres.