-2.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 22:22
No menu items!

Avioane strategice ruse în apropiere de coasta Californiei: SUA atribuie zborurile situației din Ucraina

spot_img

avion rusia

Șeful forțelor aeriene americane, generalul Herbert Carlisle, a raportat o creștere semnificativă a activității aviației strategice ruse în regiunea Asia-Pacific, atribuind aceasta situației din Ucraina, informează Reuters și Ria Novosti.

Generalul american a afirmat că avioane strategice ruse au ajuns până la coasta statului California (în partea de est a oceanului) și insula Guam (din partea vestică), care sunt situate la circa 10.000 de km (aproximativ un sfert din lungimea ecuatorului) de Ucraina.

 „Acțiunile Rusiei în Ucraina și Crimeea au un impact direct asupra regiunii Asia-Pacific. O parte din ceea ce vedem — aviația rusă cu rază lungă de acțiune, creșterea numărului de zboruri. Ei s-au apropiat cu avioane cu rază lungă de țărmul Californiei și au survolat Guam. Avioane de vânătoare americane F-15 au fost ridicate de la sol pentru interceptarea unui ‘Bear’ care survola Guam”, a afirmat șeful forțelor aeriene americane, într-un discurs susținut luni la Centrul pentru studii strategice și Internaționale din Washington.

‘Ursul’ (‘Bear’) este numele de cod utilizat de NATO pentru avionul rusesc Tu-95.

Potrivit generalului Herbert Carlisle, s-au intensificat „drastic” și zborurile de patrulare ale aviației ruse în zona insulelor japoneze și în apropiere de peninsula Coreea.

„Au fost de asemenea și mai multe vase maritime în acțiune”, a subliniat el, adăugând că, cel mai probabil, militarii ruși colectau date operative cu privire la manevrele comune între Statele Unite și Coreea de Sud.

El a informat că a abordat subiectul zborurilor aviației strategice ruse în zona Asia-Pacific cu generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR).

C.A.