11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 17:41

Avioane rusești survolează spațiul aerian al României

spot_img

Zborurile sunt programate în cadrul Programului Cer Deschis

antonov

Aviația militară a Rusiei a programat două zboruri de observaţie în spaţiul aerian al României şi Ungariei, între 25-31 mai.

Zborurile vor fi efectuate între 25-31 mai cu plecare de pe aeroporturile din București şi Kecskemet, Ungaria

Serghei Rîjkov
şeful Centrului national rus pentru reducerea ameninţării nucleare.

Partea rusă a stabilit rutele de zbor cu România şi Ungaria, ai căror experţi vor verifica echipamentele de monitorizare folosite de Rusia şi se vor asigura că prevederile Tratatului Cer Deschis sunt respectate, a mai spus Rîjkov, precizând că vor fi folosite avioane Antonov-30B.

În perioada 5-8 mai, o misiune comună Norvegia-SUA a efectuat zboruri de observaţie în spaţiul aerian al Rusiei, cu un avion de observaţie de tip AN-30 din România, în cadrul Tratatului Cer Deschis, potrivit unui oficial rus de rang înalt, relatează agenţia Itar-Tass.

În cursul zborului pe o rută coordonată, specialişti ruşi de la bordul avionului românesc de observaţie (de tip) An-30 vor controla observarea strictă a parametrilor coordonaţi şi utilizarea echipamentului de monitorizare prevăzut de Tratatul Cer Deschis, a mai spus Serghei Rîjkov.

Potrivit oficialului rus, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput să fie înarmat cu vreun tip de armament. Echipamentul de observaţie montat la bord respecta certificarea internaţională necesară, la care participa şi specialişti ruşi.

Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 de 34 de state. Zborurile de observaţie sunt efectuate în spaţiile aeriene ale Rusiei, Statelor Unite şi ale unor state europene. Principalele obiective ale Tratatului sunt dezvoltarea transparenței, acordarea de asistență în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităţilor de evitare a crizelor şi soluţionarea situaţiilor de criză în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi altor organizaţii internaţionale.

Emanuel Stan