22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:35
No menu items!

Avioane militare americane vor fi detașate la Erbil, de unde vor ataca SI

spot_img

Un oficial de la Pentagon a declarat că ar fi vorba despre avioane de vânătoare, a căror autonomie de zbor este mai redusă ca a bombardierelor

 militare_avioane

Statele Unite vor începe să-şi staţioneze o parte dintre avioanele militare la Erbil, în regiunea autonomă irakiană Kurdistan, pentru a efectua atacuri „mai ofensive” împotriva grupării Statul Islamic (SI), au anunțat joi responsabili din cadrul Pentagonului, relatează AFP.

La o zi de la discursul lui Barack Obama, în care liderul american a anunţat „extinderea” atacurilor împotriva jihadiştilor în Irak, Pentagonul a anunţat la rândul său că vrea „să ofere o susţinere aeriană mai ofensivă forţelor irakiene de securitate”, a declarat contraamiralul John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

În cadrul intensificării acestei campanii aeriene declanşate pe 8 august, Statele Unite vor utiliza avioane staţionate la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pe care Washingtonul îl apără de insurgenţi islamiştii, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Alt oficial de la Pentagon a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că ar fi vorba despre avioane de vânătoare, a căror autonomie de zbor este mai redusă ca a bombardierelor.

De la începutul lui august, forţele aeriene americane au efectuat peste 150 de raiduri împotriva SI, majoritatea cu scopul de a proteja barajul strategic de la Mosul, în nordul Irakului, la aproximativ 130 de kilometri distanţă vest de Erbil.

Însă această campanie aeriană este însoțită și de trimiterea a mai multe sute de consilieri militari americani cu misiunea de a-i sprijini pe omologii lor irakieni, notează AFP.

C.A.