3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:45
No menu items!

Avioane de luptă iraniene au lansat lovituri contra grupării SI în Irak

spot_img

Avioanele atacau obiective în provincia Diyala, la frontiera cu Iranul

 militare_avioane

Avioane de luptă iraniene au lansat lovituri contra jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI) în estul Irakului în ultimele zile, fără ca aceste lovituri să fi fost coordonate cu cele ale Statelor Unite, a anunțat marți Pentagonul.

“Avem indicii că ei au lansat raiduri aeriene cu avioane F-4 Phantom în ultimele zile”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Declarațiile sale intervin după ce canalul Al-Jazeera a arătat imagini cu avioane ce păreau a fi F-4, similare celor utilizate de forțele aeriene iraniene. Aceste avioane atacau obiective în provincia Diyala, la frontiera cu Iranul.

Kirby precizase anterior că guvernul irakian este cel care trebuie să coordoneze atacurile aeriene ale diferitelor țări participante la coaliția internațională împotriva grupării SI și nu Statele Unite.

“Noi efectuăm misiuni aeriene deasupra Irakului. Noi le efectuăm după o coordonare cu guvernul irakian. Revine guvernului irakian să gestioneze acest spațiu aerian”, a declarat Kirby.

“Nimic nu s-a schimbat în politica noastră potrivit căreia noi nu ne coordonăm activitățile cu iranienii”, a adăugat el.

Armata iraniană este activă la sol, asistând milițiile șiite, precum și unități ale armatei irakiene, dar este prima dată când Washingtonul confirmă raiduri aeriene efectuate de avioane de luptă iraniene contra grupării SI.

Confirmarea de către Statele Unite că Iranul efectuează lovituri aeriene contra grupării SI ilustrează modul în care amenințarea reprezentată de gruparea islamistă a apropiat cei doi foști inamici, notează AFP.