14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:14

Avioane britanice, echipate să doboare aeronave ruse în Siria. Reacția Moscovei

spot_img

Uniunea Europeană (UE) a cerut luni Rusiei “să înceteze imediat” loviturile aeriene care vizează opoziția moderată din Siria. În replică, Ministerul rus de Externe l-a convocat luni, pentru explicatii, pe atașatul militar britanic. Asta, cu atât mai mult cu cât presa britanică a relatat că avioanele militare britanice ar fi primit undă verde să doboare aeronave de luptă rusești în Orient.

Potrivit BBC News, surse militare britanice au declarat că avioanele de vânătoare Tornado care efectuează raiduri antiteroriste în Irak au fost echipate cu rachete având senzori de căldură, pentru a se apăra de avioanele ruse care efectuează operaţiuni în Siria.

În plus, “The Telegraph” a relatat că “avioane britanice ar fi primit undă verde să doboare aeronave ruse în Orientul Mijlociu”.

“Până acum, avioanele Tornado ale Forţelor aeriene regale era echipate cu bombe ghidate prin satelit, dat fiind faptul că nu existau riscuri ale unor ameninţări aer-aer. Dar, în ultima săptămână, situaţia s-a schimbat. Trebuie să avem o reacţie pe măsură”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Ministerului britanic al Apărării, referindu-se la începerea raidurilor ruse în Siria, citat de “Sunday Times”.

Ministerul britanic al Apărării a respins informaţiile apărute în presă, subliniind că relatările “nu sunt adevărate”.

Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe l-a convocat luni, pentru explicaţii, pe ataşatul militar britanic de la Moscova. Potrivit diplomaţiei britanice, ataşatul militar a reiterat preocupările Londrei privind intervenţia militară în Siria.

Săptămâna trecută, premierul David Cameron a afirmat că operaţiunile ruse în Siria au doar rolul de a consolida poziţia “măcelarului” Bashar al-Assad.

În ciuda criticilor și acuzațiilor formulate de SUA, NATO și UE, aviația rusă continuă bombardamentele pe teritoriul sirian. Agentia TASS a relatat luni că, în 24 de ore, au fost lovite 53 de poziții ale Stat Islamic.