0.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 16:31
No menu items!

Avertizare ANM: Cod galben de vânt și ninsori, ceață și polei în 14 județe

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare cod galben de ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă până luni dimineaţa, în 13 judeţe și de asemena, o avertizare cod galen de ceață și polei pentru mai multe zone alea județului Bistrița-Năsăud.

În Bucureşti, vremea va fi în general închisă, iar cerul va fi noros şi condiţiile pentru precipitaţii mixte sunt ridicate

Judeţele vizate de atenţionarea cod galben sunt: Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 17 decembrie, ora 10.00 – 20 decembrie, ora 10.00, la altitudini de peste 1.700 de metri, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

Vântul va prezenta temporar intensificări, cu rafale de peste 80 – 90 km/h, viscolind ninsoarea. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul zonei montane, dar la intensități mai mici.

Avertizarea de tip cod galben de ceață și polei este valabilă pe parcursul dimineții.

Meteorologii vorbesc despre ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului.

Zonele vizate sunt Bistrița, Năsăud, Feldru, Teaca, Nimigea, Rebrișoara, Dumitra, Livezile, Șintereag, Șieu-Măgheruș, Șieu, Budacu de Jos, Șieu-Odorhei, Mărișelu, Galații Bistriței și Cetate.

La munte va ninge în continuare, se va depune un strat consistent de zăpadă și vom avea vânt foarte puternic la mai mult de 1800 m. Rafalele vântului vor depăși 100 de km/h, ceea ce înseamnă că vom avea viscol, ninsoare spulberată și reducerea semnificativă a vizibilității.

În același timp, de la o zi la alta se va răci semnificativ în România, pentru că un val de aer foarte rece va pătrunde în zona geografică a țării noastre din nord-estul teritoriului și ne va aduce în zilele următoare temperaturi maxime negative, dar și nopți și dimineți geroase.