3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 8:59
No menu items!

AVERTISMENTUL SUA: Statul Islamic, o amenințare “imediată” pentru Europa

spot_img

Jihadiștii europeni ar fi mult mai periculoși decât combatanții americani – în jur de zece în rândurile Statului Islamic, potrivit unei estimări a Pentagonului

statul islamic

Titularii de pașapoarte europene care luptă în rândurile Statului Islamic (SI) în Irak și în Siria constituie o amenințare “imediată” asupra țărilor lor de origine, a estimat vineri unul dintre pilonii antiterorismului american, transmite AFP.

Având în vedere numărul lor mult mai ridicat, jihadiștii europeni sunt de asemenea mult mai periculoși decât combatanții americani, care ar fi în jur de zece în rândurile SI, potrivit unei estimări a Pentagonului.

SI ar fi atras aproximativ 2.000 de jihadiști europeni, mai ales datorită prezenței sale foarte puternice pe internet, potrivit serviciilor de informații.

“Amenințarea este relativ imediată pentru Europa”, a declarat Matthew Olsen, care conduce Centrul național de antiterorism, în timpul unei întâlniri cu presa în apropiere de Washington.

Ca urmare, cooperarea dintre agențiile de informații americane și omologii lor europeni a fost consolidată, într-o încercare de a-i urmări mai bine pe acești jihadiști, în timp ce unele țări europene se tem că ei exportă extremismul după ce se întorc din Siria sau Irak.

Cererile de informații adresate de Washington capitalelor europene sunt acum mai rapid satisfăcute decât cu un an în urmă, a subliniat Nicholas Rasmussen, adjunct al lui Olsen. “Ușile ne sunt larg deschise, nu avem decât să cerem informații“, a spus Rasmussen.

R.D.