12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 22:41

Avertismentul șefului serviciului secret german BfV: Stat Islamic vrea să atace

spot_img

Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) vrea să comită atacuri în Germania, iar situația securității este “foarte serioasă”, a declarat duminică Hans-Georg Maassen, șeful serviciului de informații interne german, BfV. Potrivit Reuters, acesta a adăugat, totuși, că personal nu știe nimic despre un plan concret de atac.

Hans-Georg Maassen a declarat într-un interviu acordat publicației germane “Welt am Sonntag” că gruparea vrea să comită atacuri împotriva Germaniei și a intereselor germane, dar a adăugat: “Deocamdată nu avem cunoștință de planuri concrete privind un atac terorist în Germania“.

Șeful BfV a explicat că propaganda SI are ca scop să-i încurajeze pe adepții grupării să preia inițiativa și să comită atacuri în Germania. Maassen a recunoscut că au existat câteva cazuri în care cetățeni germani care se întorceau din Siria plănuiau să comită atacuri și a avertizat că pericolul reprezentat de jihadiștii din Germania rămâne “virulent”.

El a mai spus că Germania a evitat un atac de proporții datorită muncii de succes a autorităților din domeniul securității, dar și a norocului, în sensul că detonatoarele unor bombe nu au funcționat într-una sau două ocazii.

Întrebat câți islamiști din Germania sunt considerați extrem de periculoși, Maassen a apreciat că sunt aproximativ 1.100 de islamiști care sunt percepuți drept un potențial risc de terorism. El a adăugat că BfV are informații despre circa 300 de tentative din partea salafiștilor și a altor islamiști de a recruta refugiați. “Sunt deosebit de îngrijorat de numeroșii minori neînsoțiți – acest grup este vizat în mod special”, a spus Maassen, adăugând că a remarcat un “potențial imens de radicalizare” în aceste tentative de a recruta oameni.

Stat Islamic a difuzat recent o înregistrare video în care sugera că ar putea comite noi atacuri în Occident, după atentatele din Bruxelles și Paris, nominalizând Londra, Berlinul și Roma ca posibile ținte.

R.D.