3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 3:09
No menu items!

Avertismentul lui Merkel pentru Erdogan

spot_img

Reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, posibilitate la care s-a referit duminică, după lovitura de stat eșuată, președintele Recep Tayyip Erdogan, ar însemna “sfârșitul negocierilor de aderare” ale Ankarei la Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută luni de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, transmite DPA.

“Germania și UE au o poziție clară: respingem categoric pedeapsa cu moartea”, a declarat Steffen Seibert într-o declarație de presă. “Introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar avea drept consecință (pentru Ankara) sfârșitul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a avertizat purtătorul de cuvânt.

Și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a reamintit luni Turciei că și-a luat angajamentul, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului și în calitate de membru al Consiliului Europei, că nu va reintroduce pedeapsa cu moartea. “Nicio țară nu poate deveni stat membru al UE dacă introduce pedeapsa cu moartea”, a avertizat ea, potrivit de Reuters.

Mogherini a reamintit că Turcia este stat membru al Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice pedeapsa capital în Europa. “Turcia este o parte importantă a Consiliului Europei și se află sub incidența Convenției Europene a Drepturilor Omului, care este foarte clară în ceea ce privește pedeapsa cu moartea”, a spus ea.

Negocierile dintre Turcia și UE au început în urmă cu aproximativ 10 ani, însă multe state membre ale blocului comunitar s-au opus aderării acestei țări, amintesc jurnaliștii DPA.

R.D.

foto: todayonline.com