Avertismentul lui Erdogan pentru Europa: “Dacă mergeți mai departe, aceste frontiere se vor deschide, băgați-vă asta în cap!”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat, vineri, că va deschide frontierele în fața migranților care doresc să ajungă în Europa.

“Când 50.000 de migranți s-au adunat la punctul de frontiera Kapikule (la frontiera turco-bulgară), voi ați strigat după ajutor. Ați început să vă întrebați: <<Ce ne facem dacă Turcia își deschide granițele?>>, a declarat Erdogan. “Ascultați-mă bine. Daca mergeți mai departe, aceste frontiere se vor deschide, băgați-vă asta în cap!”, a avertizat președintele Turciei, într-un discurs la Istanbul.

Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, adoptată cu o foarte largă majoritate, la Strasbourg, deputații europeni au cerut joi o “înghețare temporară” a procesului de aderare început în 2005 cu Turcia din cauza represiunii “disproporționate” în urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie.

Votarea acestui text vine pe un fond de tensiuni între Turcia și UE, ale căror relații s-au deteriorat după puciul eșuat care a fost urmat de epurări de o amploare fără precedent, ce au vizat în special opozanți politici kurzi și mass-media critice autoritătilor.

Declaratiile lui Erdogan intervin în contextul în care europenii speră că regimul turc nu va renunța la aplicarea acordului cu privire la migranți semnat în martie cu UE și nu va înceta să blocheze fluxul de refugiați care încearcă să ajungă în Europa. Turcia are pe teritoriul său 2,7 milioane de refugiați sirieni.

În contrapartidă la pactul privind migrantii, Ankara a cerut ca cetățenii turci să fie scutiți de vize în spațiul Schengen. Autoritățile de la Ankara au amenințat de mai multe ori să rupă acordul cu UE dacă acest dosar nu va avansa.

O primă reacție la declarațiile președintelui turc a venit din partea Germaniei. ”Considerăm acordul dintre Turcia și Uniunea Europeana drept un succes comun, iar aplicarea lui în continuare este în interesul tuturor actorilor. (…) Amenințările venite din ambele părți nu ajută la nimic”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a cancelarului german Angela Merkel, Ulrike Demmer, citată de AFP.

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU