3.4 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 17:41
No menu items!

Avertismentul specialiștilor: Românii trebuie să folosească pixul pentru declarațiile prevăzute de ordonanțele militare

spot_img

Mai mulți specialiști IT au identificat site-uri care prelucrează ilegal datele personale încărcate de utilizatorii care preferă să completeze on-line formularul model furnizat de Ministerul Administrației și Internelor. Nici chiar utilizarea programului pus la dispoziție de STS și utilizarea unui soft pentru editarea pdf-ului rezultat nu vă ferește de probleme. Cert este că pentru a evita amenzile, cel mai sigur este să semnați olograf formularele, care devin, astfel, valide, conform juriștilor consultați de Sursa Zilei. 

Internetul abundă de site-uri ce promit a fi generatoare pentru documentele necesare conformității cu Ordonanța militară nr. 3 din 24 martie 2020, declarația pe propria răspundere și adeverința cu ajutorul cărora puteți ieși din casă motivat. Juriștii, dar și it-știi spun că aceste site-uri nu respectă regulile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

„Se poate menționa o lipsă de etică în promovarea acestor site-uri pentru că fie au nume de domenii care să atragă utilizatorii și fac trimitere la guvern/are, fie sunt site-uri ad-hoc care fac trimitere la situația de urgență. De altfel, se remarcă și o contradicție în ceea ce se menționează pe site (…) se recunoaște o prelucrare a datelor cu caracter personal (”tranzitarea” este tot o modalitate de prelucrare), unele sensibile, fără a exista proceduri publicate pe site privind protecția datelor. ”, scrie reputatul jurist Mihai Șandru, într-o opinie publicată pe platforma sa.  

O parte din exemplele de site-uri capcană le găsiți aici, accesând blogul lui Cristian Iosub și aici.

Mai mult decât atât, nici chiar platforma pusă la dispoziție de STS nu este transparentă cu privire la termenii de retenție ai datelor cu caracter personal și terțele părți. Acest lucru a fost demonstrat de consultantul Tudor Galoș, care a analizat softul pus la dispoziție în mod gratuit, și a găsit activat un cookie pentru Google Tag Manager, care colectează o varietate de date despre utilizatorii care nu îl dezactivează (istoricul de căutări, adrese IP, ID-ul dispozitivului, nume, adresă, număr de telefon, etc.). 

Însă, chiar și cu această scăpare dovedită, rămâne deschisă problema semnăturii de pe declarație, întrucât jandarmii au început să aplice amenzi românilor care mai au confuzii în privința  conformării cu restricțiile de circulație impuse.

„Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora.”, se arată într-un comunicat publicat, pe 28 martie, de Ministerul Administrației și Internelor.

Juriștii consultați de Sursa Zilei susțin că nici măcar semnătura făcută cu un soft specializat, altul decât semnătura electronică cum este ea definită de Legea 455/2001, nu vă scapă de AMENDĂ.