12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 14:17

Avertismentul Greciei: Până la 70.000 de migranţi ar putea rămâne blocaţi pe teritoriul acestui stat

spot_img

Aproximativ 70.000 de migranţi şi refugiaţi ar putea rămâne blocaţi pe teritoriul Greciei în săptămânile viitoare, din cauza consolidării controalelor impuse la frontiere de către ţări din Balcani şi Europa Centrală, avertizează ministrul grec al migraţiei, citat de Reuters.

Estimăm că numărul persoanelor blocate în ţara noastră ar putea fi între 50.000 şi 70.000. Eu cred că acest lucru se va întâmpla luna viitoare“, a declarat duminică pentru postul Mega TV Yannis Mouzalas. Aproximativ 22.000 de migranţi şi refugiaţi se află în prezent pe teritoriul grec, a adăugat el.

Un jurnalist Reuters a văzut câteva zeci de persoane, inclusiv familii, mergând către localitatea Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde 6.000-7.000 de migranţi locuiesc deja în tabere improvizate.

NATO a propus săptămâna trecută implementarea unui plan de luptă împotriva organizaţiilor de traficanţi care operează la Marea Egee, între Turcia şi Grecia. Acest plan vizează o împărtăşire de informaţii între Paza de Coastă greacă, turcă şi Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe (Frontex).

Obiectivul acestui plan este să limiteze afluxul de migranţi care tranzitează Turcia şi încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

“Dacă planul NATO este pus în aplicare, ar urma să reducă fluxul migranţilor cu aproximativ 70%”, a estimat Yannis Mouzalas, recunoscând că va fi imposibilă o oprire totală a fluxurilor migratorii.

Grecia le-a cerut partenerilor săi UE un ajutor financiar de urgenţă, pentru a face faţă acestei crize fără precedent, a precizat Mouzalas, fără să precizeze valoarea.

Atena cere, între altele, corturi, pături, saci de dormit, vehicule de transport şi ambulanţe, a declarat reprezentantul Guvernului grec.

R.D.