23.3 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 23:31
No menu items!

Avertisment EASA: Există riscul ca avioanele civile să fie lovite accidental în contextul războiului din Ucraina

spot_img

Autoritatea de reglementare a Agenției pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (EASA) a avertizat, joi, cu privire la riscuri crescute pentru companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina, cum ar fi lovirea accidentală a avioanelor civile, precum și un risc crescut de atacuri cibernetice.

”După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită poate avea loc cu ușurință în arenele confuze ale războiului. Dezvoltarea acestui risc este comună tuturor combatanților”, a avertizat autoritatea de reglementare EASA, într-un document publicat online.

”Dacă adăugăm probabilitatea de blocare a ajutoarelor electronice care pot fi implicate în navigație sau a instrumentelor de identificare, atunci este ușor de observat riscul ca aeronavele nevinovate să devină ținte ale rachetelor sau armelor radar”, a adăugat, potrivit Reuters.

Declarația EASA nu a precizat că avertismentul său se referă la spațiul aerian al Ucrainei, ci este mai general, legat de riscurile pentru avioane în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Autoritatea de reglementare a adăugat că există și riscuri legate de creșterea numărului de operațiuni militare care utilizează aeroporturi civile și de faptul că ”dronele și aeronavele militare care operează în zona de conflict pot încălca din neatenție spațiul aerian civil adiacent”.

                                                                                                                   Adina Silav