35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 16:07
No menu items!

Avertisment de la Londra: Decesele cauzate de penuria globală de alimente „ar putea fi chiar mai numeroase decât vieţile pierdute în războiul din Ucraina”

spot_img

Decesele cauzate de penuria globală de cereale şi alimente pe fondul războiului din Ucraina „ar putea fi chiar mai numeroase decât vieţile pierdute în mod direct în război”, a declarat ministrul britanic al Transportului, Grant Shapps, pentru Sky News, potrivit CNN.

Ministrul britanic al Transportului, Grant Shapps, a afirmat că este „foarte îngrijorat” cu privire la această problemă şi s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său ucrainean, Oleksandr Kubrakov, în Germania, pentru a discuta despre cum ar putea fi folosită infrastructura astfel încât cerealele să părăsească Ucraina.

„Sunt preocupat în mod deosebit de situaţia din Ucraina. Am văzut această invazie barbară a lui Putin”, a subliniat el într-un interviu pentru Sky News marţi.

Oficialul britanic a mai precizat că îngrijorarea sa principală provine din vieţile pierdute în Ucraina, dar a menţionat că mai multe decese ar putea fi provocate în alte state din cauza penuriei de cereale şi alimente, „care ar putea fi chiar mai numeroase (decesele – n.r.) decât vieţile pierdute în mod direct în război”.

El a adăugat că trebuie găsite soluţii în vederea facilitării exportului cerealelor din Ucraina.

Deşi nu a putut intra în detalii în privinţa întâlnirii sale cu Kubrakov, Shapps a menţionat că „există o mulţime de modalităţi potenţiale diferite de a scoate cereale şi alte bunuri din ţară şi de a introduce, de asemenea, mărfuri în ţară”.

Ministrul britanic al Transporturilor a specificat că acest lucru este „absolut esenţial”, în caz contrar, se va produce o „mare foamete”.

El a spus că există „o mulţime de complexităţi” în ceea ce priveşte exportul cerealelor din Ucraina, inclusiv minele din apele din apropierea oraşului Odesa.

Guvernul Nicolae Ciucă a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care îi permite să ceară producătorilor și comercianților să transmită lunar stocurile disponibile. Proiectul de ordonanță a fost pus în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului. 

În nota de fundamentare care stă la baza proiectului de ordonanță se precizează că este așteptată o penurie alimentară la nivelul Europei și, din acest motiv, trebuie cunoscute stocurile, pentru a putea acționa rapid și a suplimenta numărul produselor, acolo unde este posibil.

Raluca Dan