27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 23:20
No menu items!

Avertisment de la ASF: De ce sunt periculoase investițiile în criptomonede

spot_img

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția asupra faptului că tranzacțiile cu criptoactive, dar și investițiile în astfel de instrumente presupun riscuri ridicate, în contextul în care, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România nu există legislație specifică în vigoare care să reglementeze asemenea operațiuni.

Într-un comunicat publicat marți, ASF arată că executivul UE a publicat recent un proiect de regulament pentru piețele de criptoactive prin care dorește reglementarea acestora. Documentul definește tipurile de token-uri, care intră sub incidența regulamentului, și stabilește o serie de cerințe aplicabile emitenților de token-uri.

Alte capitole importante ale proiectului de regulament vizează condițiile de autorizare și de funcționare a furnizorilor de servicii de criptoactive, cerințele în materie de transparență și publicare de informații pentru emiterea de criptoactive și admiterea la tranzacționare a acestora, precum și interdicțiile și cerințele pentru prevenirea abuzului de piață în legătură cu criptoactivele.

Regulamentul nu se aplică în cazul în care un criptoactiv este asimilat unui instrument financiar, așa cum sunt acestea definite de legislația în vigoare, și în cazul în care un criptoactiv este asimilat unei monede electronice, așa cum este aceasta definită în legislația în vigoare, precum și în alte situații bine definite.

Prin acest proiect de regulament, încă în dezbatere, se urmărește încurajarea inovației la nivelul UE prin eliminarea incertitudinilor cu privire la aceste piețe, clarificarea unor aspecte importante pentru bunul mers al piețelor de criptoactive și punerea bazelor unui cadru de dezvoltare uniform la nivelul Uniunii Europene.

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA) a atras atenția asupra faptului că produsele de investiții și creditare legate de criptomonede înseamnă și riscuri foarte ridicate. Anunțul, făcut de Autoritatea din Marea Britanie, vine pe fondul unui episod subit de volatilitate care a avut loc pe piața criptomonedelor. Bitcoin și alte monede virtuale au scăzut subit luni, valoarea totală a pieței prăbușindu-se cu 170 miliarde de dolari, după perioade de creștere accelerată. FCA avertizează consumatorii, care preferă aceste tipuri de produse, că ar trebui să fie pregătiți să piardă toate sumele investite.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.