24.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 20:43
No menu items!

Avertisment al Directoratului de Securitate Cibernetică: Atenţie la tentative de fraudă care folosesc ca element psihologic situaţia din Ucraina

spot_img

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează, joi, că, pentru a creşte şansele de succes ale unui atac, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, iar odată cu debutul conflictului militar în Ucraina, vor exploata această nouă temă de interes internaţional.

”Pentru a creşte şansele de succes ale unui atac, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, de subiectele zilei care atrag audienţă. În debutul pandemiei, am observat folosirea abundentă a subiectului Coronavirus în tentativele de fraudă, iar acum, odată cu începutul oficial al conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, atacatorii vor exploata această nouă temă de interes internaţional”, a transmis, joi, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. 

Instituţia avertizează asupra tentativelor de fraudă care ar putea să apară în perioada următoare: ”Atenţie în perioada următoare la tentative de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic de situaţia din Ucraina, pentru a convinge utilizatorii să facă anumite acţiuni pripite”. 

”Fiţi vigilenţi cu privire la postările de pe social media sau din mesaje primite din surse necunoscute, prin care se face apel la donaţii pentru cauza Ucrainei şi evitaţi să furnizaţi date sau să trimiteţi bani, fără o documentare referitor la legitimitatea iniţiativei! Eventuale plăţi efectuate pe site-uri de phishing pot duce la situaţia în care atacatorii să extragă de la dvs. nu doar bani, ci şi datele de card sau date personale”, mai avertizează specialiştii. 

Aceştia recomandă evitarea accesării de link-uri din astfel de postări, ori din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.

”Nu furnizaţi date financiare, date personale sau date de autentificare, în urma unor astfel de cereri venite pe social media. Evitaţi sponsorizarea involuntară a criminalităţii cibernetice şi raportaţi astfel de iniţiative suspecte către Directorat la 1911”, au subliniat  specialiştii. 

                                                                                                                   Adina Silav