23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 12:25
No menu items!

Averea lui Klaus Iohannis, la control. AUR inițiază procedurile parlamentare

spot_img

AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca autoritățile să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis. Anunțul a fost făcut, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook, de deputatul AUR Dan Tănasă. Potrivit legii, averea Președintelui României în exercițiu poate fi cercetată doar la cererea acestuia ori pe baza hotărârii Parlamentului, adoptată cu votul majorităţii deputaților şi senatorilor. 

„În urmă cu aproape șase ani, opinia publică era șocată de informația potrivit căreia Președintele României, Klaus Iohannis, pierduse definitiv în instanță una dintre casele pe care le avea în proprietate.
 
În 2015, familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Braşov, un proces privind un imobil din centrul Sibiului. Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.
 
Klaus Iohannis nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale, în ciuda acestei sentințe definitive care ridică mari semne de întrebare”, a amintit Dan Tănasă pe Facebook.
 
Deputatul AUR nu a uitat nici declarația de atunci a lui Iohannis. „Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi împreună cu avocaţii mei căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, spunea președintele după finalizarea procesului de la Curtea de Apel Brașov. 
 
„Românii sunt nemulțumiți de faptul că nici până astăzi, cel care ocupă cea mai înaltă demnitate în statul român, nu a explicat clar cum anume a dobândit cele șase case dintr-un salariu de profesor, ulterior de primar.
 
Baza legală a inițiativei AUR este dată de art. 25 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere şi de control şi a functionarilor publici, care prevede că „Averea Presedintelui României va putea fi cercetata numai după încetarea exercitarii mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea sa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptata cu votul majorităţii deputatilor şi senatorilor. În acest ultim caz, Preşedintele României poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”.
 
AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis”, a conchis Dan Tănasă. 
 
Raluca Dan