15 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 7:36
No menu items!

Autostrada Sibiu-Piteşti, gata în 2020

spot_img

Coridorul IV paneuropean va fi finalizat în anul 2020, segmentul de autostradă Sibiu-Piteşti urmând să fie construit cu finanţare din fonduri europene, alocate în cadrul programului operaţional 2014-2020, a declarat Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Oficialul a mai spus că lucrările de construcţie la autostrada Sibiu-Piteşti sunt la fel de dificile ca la acelea de pe Valea Prahovei (Comarnic-Braşov), întrucât presupun viaducte şi tuneluri pe 30% din lungimea acesteia de circa 110 km.

Oficialul explică această întârziere spunând că în ţările din Occident, la pregătirea unui proiect mare de infrastructură faza de proiectare durează circa cinci ani,  finanţările se obţin în aproximativ doi ani iar punerea în practică şi mai puţin pentru că totul este strict organizat. În România, însă, pregătirea proiectului durează 1-1,5 ani, iar implementarea se realizează în cinci-şapte ani, întrucât în această fază se corectează deficienţele din perioada pregătirii.

Prin programul operaţional pentru transporturi (2007-2013) au fost semnat 82 contracte de finanţare cu beneficiarii, contracte valorând 21 miliarde lei, din care s-au plătit aproximativ 1,9 miliarde lei, reprezentând un grad de absorbţie de circa 10%.

În această perioadă au fost finalizaţi sau sunt în curs de finalizare 125 kilometri de autostradă, iar până la sfârşitul programului operaţional se aşteaptă să fie daţi în exploatare 370 kilometri de autostradă.

Lungimea tronsoanelor de autostrada pe care se circulă în prezent, de 415 km, inclusiv centuri ocolitoare în regim de autostrada, reprezintă doar 25% din angajamentele autorităţilor din România fixate prin reglementări legale, de circa 1 700 km până în anii 2013-2015.(S.S.)