3.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 10:49

Autostrada Comarnic-Brașov nu se mai face. A treia reziliere

spot_img

Compania Naționala de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a renunțat la înțelegerea cu Vinci-Strabag-Aktor pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov

autostrada_comarnic_brasov

Rezilierea contractului de concesiune a autostrăzii Comarnic-Brașov a fost confirmată de fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus. El a spus, la digi24.ro, că studiul de fezabilitate nu corespunde pentru trei din cele cinci tronsoane, dar pe celelalte bucăți se poate pleca de la acest studiu, cu bani de la buget, astfel încât să se înceapă lucrările în capătul dinspre București. Restul, Comarnic – ploiești, a spus Ioan Rus, va trebui lăsat pentru 2020.

Oficiali guvernamentali au recunoscut ca francezii de la Vinci au fost anunțați de rezilierea contractului.

Am chemat reprezentanții firmei franceze și i-am anunțat că nu mai așteptăm să facă rost de bani. Au avut la dispoziție aproximativ 18 luni să ne prezinte sursa de finanțare. Francezii au plecat acasă. Luna viitoare, începem procedurile de licitație pe buget pentru cele două capete, respectiv Comarnic și Brașov.

surse guvernamentale

Consorțiul de firme nu a reușit să convingă instituțiile financiare pentru a obține 1,8 miliarde de euro, suma la care a fost evaluat proiectul. Dacă se adăugau şi costurile de finanţare şi cele de întreţinere pentru o perioadă de aproape 26 de ani, suma ar fi crescut la 8,4 miliarde de euro.

Este al treilea constructor cu care CNADNR reziliază construcția autostrăzii Comarnic-Brașov, după firmele care au vrut să realizeze această concesiune, în 2005 şi 2010.

Ștefan Etveș