20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 1:05
No menu items!

Autoritățile sunt în alertă după avertizările meteorologilor şi hidrologilor. Tanczos Barna: Ne putem aştepta la fenomene cu impact general

spot_img

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a convocat, vineri, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), având în vedere avertizările transmise de către meteorologi şi hidrologi.

Potrivit Ministerul Mediului, şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben și Cod Portocoliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M), dar şi a avertizării hidrologice realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

Potrivit oficialilor ministerului, ministrul Tanczos Barna a dispus ca toate Sistemele de Gospodărire a Apelor şi Administraţiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenţie imediată.

”Toţi angajaţii de la Apele Române trebuie să fie puşi în temă, utilajele să fie pregătite şi puse la dispoziţia autorităţilor locale. Suprafaţa avertizărilor este destul de extinsă, aşadar ne putem aştepta şi la fenomene cu impact general, pe lângă cele locale. De asemenea, trebuie să monitorizăm cursurile de apă şi să îndepărtăm orice material plutitor sau deşeuri care ar putea fi antrenate de viituri. Astfel de materiale pot produce serioase pagube materiale sau ecologice şi trebuie să prevenim pe cât posibil astfel de situaţii”, a transmis ministrul Mediului.

Tanczos Barna a făcut apel la autorităţi să informeze populaţia: „În plus, vom transmite apeluri repetate către cetăţeni, asupra pericolului pe care îl reprezintă nerespectarea indicaţiilor autorităţilor. Populaţia trebuie să fie conştientă, să se informeze constant şi să nu se expună pericolelor din proximitatea cursurilor de apă, atunci când există în vigoare astfel de avertizări”.

Meteorologii au emis, vineri, o avertizare Cod galben şi una Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, fiind aşteptate cantităţi importante de precipitaţii, descărcări electrice şi rafale de vânt.

De asemenea, hidrologii anunţă risc de inundaţii, în 19 bazine hidrografice, până sâmbătă seară. A fost emis Cod galben şi Cod portocaliu.

                                                                                                                  Adina Silav