8.3 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 1:29

Autoritățile române știau de efectele adverse ale serului AstraZeneca. Avertizate chiar de compania producatoare

Autoritățile din România au fost informate oficial în urmă cu două săptămâni că vaccinul AstraZeneca poate produce tromboze. Compania AstraZeneca AB a transmis o circulară către toți profesioniștii în sănătate prin care le solicită să fie atenți la efectele adverse ale vaccinului.

Autoritățile au primit pe data de 23 martie documentul oficial de la compania AstraZeneca prin care se recunoaște faptul că există o legătură între cheagurile de sânge și acest vaccin.

“După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare”, anunța compania.

Reprezentanții AstraZeneca avertizau ca persoanele vaccinate să fie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul, membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.

Chiar și așa, cei de la AstraZeneca susțin că există mai multe beneficii comparativ cu riscurile la care oamenii sunt supuși în cazul în care vor alege să se vaccineze cu acest ser.