17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 11:58
No menu items!

Autoritățile au controlat 70 de benzinării din toată țara și au dat amenzi în valoare de 370.000 de lei

spot_img

ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței au făcut peste 70 de controale în toată țara, la stațiile de carburant care și-au mărit nejustificat, miercuri, prețurile. Amenzile date sunt în valoare de 370.000 lei, iar unui operator i se va face ordin ANPC de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Guvernul a anunțat, joi seara, că și în alte cazuri constatate la unii furnizori, au fost emise ordine de încetare a practicilor comerciale incorecte, documente care presupun revenirea la preţurile practicate anterior majorării nejustificate a tarifelor. Printre acești funizori sancționați se numără benzinăria din Beiuş care a vândut benzină şi motorină la preţuri de peste 10 lei pentru un litru.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întreg teritoriul ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, dintre care ce mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi care are pe teritoriul naţional 215 staţii de carburant. Odată cu amenda a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC Horia Constantinescu, ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El a mai precizat că benzinăria de la Beiuş care a afişat miercuri preţuri de peste 10 lei pentru un litru de carburant a primit o amendă de 35.000 de lei, fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Oficialul din cadrul Guvernului a explicat că emiterea unui astfel de document presupune revenirea la preţul anterior pentru produsele comercializate.

Decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte au fost emise și pentru alţi operatori economici din Cluj şi Galaţi.

„În multe situaţii s-a constatat că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari”, a adăugat Cărbunaru.

Emanuel Stan