8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:04
No menu items!

Autoritatea Aeronautică Civilă: Operatorii aerieni români să evite rutele pe Ucraina

spot_img

Autoritatea Aeronautică Civilă Română le recomandă operatorilor aerieni români să evite folosirea rutelor ce traversează spațiul aerian al Ucrainei, până când vor fi luate decizii la nivel internațional privind utilizarea acestuia.

aacr

Având în vedere recentele evenimente din Ucraina legate de posibilul pericol în care se pot afla aeronavele civile care survolează spațiul aerian al Ucrainei, Autoritatea Aeronautică Civilă Română recomandă ca, până când vor fi luate decizii la nivel internațional privind utilizarea acestuia, toate aeronavele operate de către operatorii aerieni români sa evite folosirea rutelor ce traversează acest spațiu aerian,

arată avertizarea publicată pe site-ul Autorității.

Cursa TAROM București – Moscova de la ora 13,05 va respecta, vineri, orarul de zbor, însă nu va zbura prin spațiul aerian al Ucrainei.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul companiei, zborurile de vineri, 18 iulie, dinspre și către Moscova RO 241/2, vor opera pe o rută deviată pentru ocolirea Ucrainei. Decolarea din București este menținută la orele 13,05, însă aterizarea la Moscova va fi la 17,05, cu 30 de minute întârziere față de ora planificată (16,35). Decolarea din Moscova va avea loc la orele 18,50, cu 30 de minute întârziere față de ora programată (17,20), iar aterizarea la București va fi la orele 19,30.

Autoritățile ucrainene au închis toate rutele aeriene care survolează estul țării după prăbușirea, joi, a unui avion al companiei Malaysia Airlines, a anunțat Eurocontrol.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA – este pregătită să facă față eventualei creșteri a traficului aerian, ca urmare a accidentului aviatic din Ucraina, iar în cazul în care vor exista solicitări din partea Eurocontrol, regia poate asigura mai multe sectoare de dirijare simultan, potrivit unui comunicat al regiei.

De asemenea, ROMATSA afirmă că a luat toate măsurile necesare pentru a asigura serviciile de navigație aeriană pentru aeronavele care survolează spațiul aerian al României.

ROMATSA este pregătită să facă față eventualei creșteri a traficului aerian, ca urmare a accidentului aviatic din Ucraina. Regia a luat deja măsurile necesare pentru a asigura, în siguranță, serviciile de navigație aeriană pentru aeronavele care survolează spațiul aerian al României. În cazul în care vor exista solicitări din partea EUROCONTROL, regia este pregătită să asigure mai multe sectoare de dirijare simultan. Precizăm că ROMATSA asigură deja o creștere de trafic aerian de 25-30%, ca urmare a rerutării zborurilor în urma conflictului din Ucraina,

subliniază regia.

Un avion de pasageri Boeing-777 al unei companii aviatice malaeziene s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 de kilometri de granița cu Rusia, nu departe de Donețk, unde au loc ciocniri între forțele ucrainene și separatiști proruși. Toți cei 280 de pasageri și cei 15 membri ai echipajului au murit.

CNN susține o informație neconfirmată încă de autorități, și anume că avionul nu ar fi urmat culoarul standard, ci ar fi ales un altul din cauza vremii nefavorabile.

S.Z.