11.5 C
București
marți, 2 martie 2021 - 16:00

Autorităţile de la Tiraspol: Transnistria “nu a fost niciodată pământ moldovenesc”

Ştanski: “Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice”

transnistria

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au declarat miercuri că Transnistria nu a aparţinut niciodată Republicii Moldova şi că, de fapt, “Basarabia a fost anexată” regiunii din stânga Nistrului, relatează agenţia rusă Regnum şi postul Dnestr TV, în pagina electronică, citate de Mediafax.

“Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice”, a declarat “ministrul de Externe” transnistrean, Nina Ştanski, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că recunoaşterea regiunii transnistrene este “singurul scenariu posibil pentru viitorul” regiunii.

Ştanski a comparat relaţiile dintre Trasnistria şi R.Moldova cu o “căsnicie”.

Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. «Familia» s-a format după ce Basarabia a fost alipită Transnistriei, nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, «contractul de căsătorie» a fost reziliat

Nina Ştanski,

şefa diplomaţiei transnistrene

Ea a adăugat că liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, i-a propus anul trecut R.Moldova să semneze un “divorţ civilizat”.

Potrivit lui Ştanski, Chişinăul s-a obligat să-şi menţină statutul de neutralitate, însă “nu respectă acest angajament, în contextul în care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără a ţine cont de părerea Tiraspolului”.

“De asemenea, armata Republcii Moldova este finanţată cu fonduri ale NATO, SUA şi ale României, acest fapt nu este un secret pentru nimeni”, a declarat oficialul transnistrean.