duminică, 29 noiembrie 2020 - 23:06

Autocar românesc prăbușit într-o prăpastie în Muntenegru: 33 de răniți au ajuns la spital, trei dintre aceștia au murit

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...

Ministrul Sănătății: Vaccinul anticovid, „sezonier”, ca și cel antigripal

Populația generală a României ar putea fi vaccintă în lunile martie-aprilie ale anului viitor. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că vaccinul împotriva noului...

Autocar românesc, prăbușit într-o prăpastie în Muntenegru

Nu mai puțin de 33 de români răniţi au ajuns la spital în Muntenegru, în urma accidentului produs duminică, când un autocar s-a prăbușit de la o înălțime de aproximativ 40 de metri într-o prăpastie. Potrivit medicilor, unul dintre răniți a fost adus la unitatea medicală fără semne vitale, doi au murit ulterior, şapte au fost suspuşi unor intervenţii chirugicale şi sunt încă la Terapie Intensivă, iar un copil internat este în stare stabilă.

“Unul dintre răniţi a fost adus fără semne vitale, în timp ce doi pacienţi au murit după ce au fost duşi la Terapie Intensivă, pentru a fi pregătiţi pentru operaţie”, informează spitalul muntenegrean într-un comunicat dat publicităţii luni.
Conform sursei citate, după ce au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, şapte răniţi sunt trataţi în continuare la Terapie Intensivă.

Un copil a fost dus la Centrul de pediatrie, fiind în prezent în stare stabilă.

De asemenea, şase răniţi a fost internaţi la Clinica de ortopedie si traumatologie, cinci la Oftalmologie, cinci la Chirurgie toracică, trei la chirurgie maxilofacială şi câte unul la chirurgie gastro-intestinală, Plastică şi Neurologie.

Spitalul, care face publice numele răniţilor internaţi, precizează că nu poate publica datele de identitate ale pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă, întrucât aceştia sunt inconştienţi, şi nici numele celor care au decedat. Conform datelor publicate de spital, se pare că copilul este cetăţean muntenegrean.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut apel la reprezentanţii mass-media să nu dea publicităţii date cu caracter personal privind identitatea celor implicaţi în accident, din respect pentru victime şi familiile acestora.

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, şi-a anulat participarea la reuniunile CAE şi CAG din Luxemburg, urmând să plece la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului. Corlăţean urma să participe, luni şi marţi, la reuniunile CAE şi CAG, care se desfăşoară în Luxemburg.

Aeronava C-27J Spartan a Forțelor Aeriene, care transportă două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, ce vor acționa pentru sprijinul și recuperarea cetățenilor români implicați în accidentul rutier de duminică a aterizat luni dimineaţă la Podgoriţa. La bord se află şi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat.

Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a aprobat efectuarea unui zbor în Muntenegru, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene, care va acționa pentru sprijinul și recuperarea cetățenilor români implicați în accidentul rutier de duminică.

Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul MAE.

Mircea Duşa declara, duminică noaptea, pentru Mediafax că, într-o primă etapă, ar urma să fie aduşi în ţară românii răniţi, iar apoi şi trupurile neînsufleţite ale celor decedaţi.

Numărul morților în accidentul din Muntenegru a crescut la 18, a informat MAE, care a anunţat că a deschis două linii telefonice pentru familiile celor care se aflau în autocarul prăbuşit.

Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează permanent evoluţia celorlalte persoane implicate în accident, urmând să acorde întreaga asistenţă necesară. Totodată, personalul MAE aflat la faţa locului acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite.

Şi Consulul României la Tirana a plecat în Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, în acest caz.

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegru.

Andrei Tudor

Rareș Bogdan: PNL, avans mic în fața PSD

Rareș Bogdan a anunțat, duminică, la Antena 3, că are trei sondaje în care PNL este în fața celor de la PSD la alegerile...

IPS Teodosie, oprit pentru controlul documentelor în drum spre Peștera Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, duminică dimineața, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde este Peștera Sfântului...

Bebeluș născut cu anticorpi pentru Covid-19, de o mamă infectată

O femeie din Singapore, care a fost infectată cu noul coronavirus în martie când era însărcinată, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva virusului,...

Europol: Polițist lovit cu mașina de „beizadeaua unei persoane de la Secretariatul General al Guvernului”

Poliţist lovit cu mașina de un șofer care staționa neregulamentar în zona Gării Obor. Imaginile publicate de Europol arată momentul în care poliţistul a...

Omul de afaceri Ioan Niculae, internat cu Covid în formă gravă

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, este internat, în stare critică, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Capitală, relatează Gândul....